Promocija prvog laboratorija u BiH za ispitivanje namještaja i proizvoda od drveta

U prostorijama Tehnološkog parka u Zenici jučer je održana promocija prvog laboratorija u BiH za ispitivanje namještaja i proizvoda od drveta (LIND) povodom uručenja certifikata o akreditaciji ove labaratorije. Time je LIND laboratorija postala ovlaštena da na proizvode koje testira stavlja oznaku da ispunjavaju EU sigurnosne standarde, što je neophodno za izvoz ovih proizvoda na tržište EU.

LIND laboratorija je osnovana kroz uspješnu provedbu projekta  MENTOR koji je finansirala EU. Cilj ovog projekta je bio da pruži podršku prijenosu novih tehnologija i standarda u drvnu industriju u BiH kao i povećanje izvoza i konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Holger Schroeder, šef Operacija u Delegaciji Evropske unije u BiH, istakao je da je ovaj projekt pokazao kako se sredstva iz IPA-e mogu koristiti na ciljan i učinkovit način kako bi se pomoglo sektoru poduzetništva i dao poticaj konkurentnosti i zapošljavanju u BiH. Također je naglasio da je laboratorija LIND rezultat i veoma dobar primjer udruženih napora.

Certifikat o akreditaciji je uručio predstavnik Instituta za akreditiranje BiH – BATA, Žarko Petrović, a domaćin ovog susreta bio je načelnik Općine Zenica, Husejin Smajlović.

Projekt je provodila Agencija za ekonomski razvoj (ZEDA) zajedno sa partnerima, Regionalnom razvojnom agencijom Centralne BiH, Univerzitetom u Zenici, preduzećima i vlastima na lokalnom, kantonalnom i entitetskom nivou.

EU je obezbjedila sredstva u iznosu od 400.000 eura dok su preostala sredstva u iznosu od 100.000 eura sufinansirale Općine Zenica, Vlada Zeničko – dobojskog kantona i Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta FBiH.

Europa.ba