Odgovor komesara Fülea Evropskom parlamentu u vezi sa TV kanalom na hrvatskom jeziku

 

Komesar Füle je nedavno Evropskom parlamentu poslao pismeni odgovor u vezi sa televizijskim emitiranjem u Bosni i Hercegovini.

Pitanje i odgovor:

Pitanje za pismeni odgovor Evropskoj komisiji 3. oktobra 2013.
Pravilo 117

Dubravka Šuica (PPE)

Televizijski kanal na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini

Sukladno Ustavu Bosne i Hercegovine, Hrvati su jedan od tri sastavna naroda, međutim jedino oni nemaju TV kanal na svom jeziku.

Ako se jednakost za Hrvate ne osigura u okviru tri sastavna naroda te im se ne jamče temeljna prava, uključujući i televizijskim kanalom na hrvatskom jeziku, daljnja stabilnost i razvoj ove države, koja je na putu prema Europskoj uniji, neće biti mogući jer u EU-u čak i manjine imaju pravo na televizijski kanal na vlastitome jeziku.

Televizijski kanal na hrvatskom jeziku potreban je kako bi Hrvati postojali kao treći narod u Bosni i Hercegovini. Koji je smisao naroda ako on nema pravo koristiti svoj jezik, tradiciju i običaje?

S obzirom na pregovore pod pokroviteljstvom povjerenika Fülea te u očekivanju provedbe odluke u predmetu „Sejdić”–Finci, koje je mjere Komisija spremna poduzeti, i kada, kako bi pomogla Hrvatima u Bosni i Hercegovini očuvati njihov jezik i kulturnu jednakost te im osigurati televizijski kanal na hrvatskom jeziku?

 

Odgovor, 15. novembra 2013

Odgovor komesara Fülea u ime Evropske komisije

Komisija je provođenje presude u slučaju Sejdić i Finci postavila u srž dijaloga  sa Bosnom i Hercegovinom. U vezi sa tim se veoma angažovala sa vlastima u zemlji i političkim liderima, uključujući i Dijalog na visokom nivou o procesu prisupanja. Provođenje ove presude bi omogućilo građanima te zemlje, koji sebe ne smatraju Srbima, Hrvatima ili Bošnjacima, da budu izabrani u Predsjedništvo i Dom naroda Bosne i Hercegovine.

Pitanje pokretanja televizijskog kanala na hvatskom jeziku nije povezano sa slučajem Sejdić i Finci. Nacrt zakona je  bio pred Vijećem ministara Bosne i Hercegovine u januaru 2013. godine, kako bi bio pokrenut televizijski kanal na hrvatskom jeziku, ali nije postignut dogovor i Nacrt stoga nije bio dostavljen Parlamentu. Nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini treba da postignu konsenzus o ovom pitanju. Evropska komisija smatra da je esencijalno ojačati javno emitiranje interesu svih građana Bosne i Hercegovine, kao i svih nacionalnosti.

 

Europa.ba