Međunarodne istraživačke karijere u medicini i zdravstvenim naukama: mogućnosti za studente iz BiH

 

Erasmus Mundus – Zapadni Balkan (ERAWEB), Evropska mreža vodećih medicinskih škola, nudi stipendije za akademsku razmjenu između Evropske Unije i studenata i istraživača sa prostora Zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu (BiH), na pet akademskih nivoa- za studente dodiplomce, master, doktorante i postdoktorante i akademsko osoblje.

Stipendija pokriva školarinu na domaćinskom univerzitetu (gdje se primjenjuje), putne troškove, mjesečne troškovi života i osiguranje.

Tokom trogodišnjeg perioda programa studentske razmjene, biti će dodijeljene stipendije za period od jednog do 36 mjeseci za studente dodiplomskih, master, doktorskih i postdoktorskih studija ili za akademsko osoblje.

Za studente sve četiri kategorije biti će objavljena tri poziva za aplikacije, od kojih će prvi biti otvoren do 1. aprila 2014. godine. Nastavno osoblje se može uključiti bilo kada u okviru programa.

Studenti i istraživači iz BiH su pozvani da dostave svoje prijave online putem www.erasmus-westernbalkans.eu.

ERAWEB, međunarodni program akademske razmjene koji se proširio na šest univerziteta iz EU i osam univerziteta sa prostora Zapadnog Balkana, fokusiran je na istraživanja u polju medicine i zdravstvenih nauka. Univerzitet u Sarajevu je jedan od univerziteta koji će ponuditi ovu jedinstvenu mogućnost svojim studentima i istraživačima kako bi se unaprijedio zdravstveni sistem i izgradio visoko kvalitetno javno zdravstvo. Također, istraživači iz BiH, među studentima i istraživačima iz ostalih država Zapadnog Balkana, doprinijet će uspjehu Milenijskih razvojnih ciljeva.

Pokrenut 2011. godine i produžen zbog postignutog uspjeha do jula 2017. godine, ERAWEB program će nastaviti da se bavi problemima zdravstva na tri načina:

1. povećanjem akademskih vještina studenata, istraživača i nastavnika u zdravstvenim naukama;
2. putem istraživanja koja se bave identifikacijom faktora koji utiču na zdravlje populacije i
3. putem istraživanja koja razvijaju intervencije namijenjene poboljšanju zdravlja.

Europa.ba