EU podržava izgradnju sjedišta Policije Brčko distrikta

Završna faza izgradnje nove zgrade Policije Brčko distrikta je danas ozvaničena potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju i Sporazuma o sufinansiranju od strane Holger Schroedera, šefa Sektora operacija Delegacije EU u BiH, Mladena Ćavara, zamjenika ministra sigurnosti BiH, Ante Domića, gradonačelnika Brčko distrikta, Zahire Virani, v.d. rezidentne predstavnice UNDP-a BiH i predstavnika Policije Brčko distrikta.
 
„EU prepoznaje potrebu za postojanjem funkcionalane i odgovarajuće infrastrukture kako bi policijske službe radile učinkovito. Upravo zato finansiramo završetak radova na zgradi Policije u Brčkom sa 3,5 miliona eura putem Instrumenta pretpristupne pomoći. Od osnivanja do danas, Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je dala značajan doprinos prevenciji i borbi protiv kriminala. Drago nam je vidjeti da će nova policijska zgrada udomiti nekoliko agencija za provedbu zakona – Graničnu policiju i Ured za strance – jer svakodnevni kontakt između različitih policijskih agencija potiče povjerenje i suradnju“, izjavio je Holger Schroeder, šef Sektora operacija Delegacije Evropske unije u BiH.
 
Završna projektna faza vrijedi više od 5 miliona eura, a bit će završena do sredine 2015. godine. U novoj zgradi će biti smještena Policija Brčko distrikta, kao i uredi Granične policije i Ured za odnose sa strancima.
 
“Ako postoji dobra volja lako se nađe način da institucije sa različitih nivoa rade na jednom mjestu. Nakon što se implementira ovaj projekat, nekoliko policijskih i sigurnosnih organizacija će u istom objektu funkcionirati vrlo uspješno. Nadam se da će to biti pozitivan primjer za druge institucije”, rekao je Mladen Ćavar, zamjenik ministra sigurnosti BiH.
 
Ovo je dobar primjer saradnje međunarodnih i BiH partnera, udruživanja napora i sredstva za jačanje kapaciteta zemlje u cilju EU integracije. Projekt predstavlja još jedan korak ka poboljšanju općih uvjeta za poslovanje Policije distrikta i omogućava sektoru provedbe zakona u Brčko distriktu da ispuni svoju mandatom određenu ulogu.
 
“Današnjim potpisivanjem Memoranduma i Sporazuma o sufinanciranju završili smo pravni dio posla koji je počeo prije 10 mjeseci. Nadamo se da ćemo tijekom svibnja naredne godine nastaviti radove i vjerujem da će zgrada biti završena 2015. godine“, izjavio je Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta.
 
Projekt će poboljšati uvjete rada policije u Brčko distriktu i doprinijeti jačanju vladavine prava u zemlji.
 
“Vlada Brčko distrikta, Evropska unija i UNDP su udružili snage i sredstva kako bi se osigurala uspješna i pravovremena provedba ovog projekta. UNDP je ponosan nastavkom uspješne saradnje sa vlastima Brčko distrikta u oblasti unapređenja pitanja sigurnosti, sa kojima radimo na kampanji prikupljanja ilegalno posjedovanog oružja i uspostavljanju Ureda za podršku žrtvama/svjedocima”, rekla je Zahira Virani, v.d. rezidentna predstavnica UNDP-a BiH.

Završna faza izgradnje nove zgrade sjedišta Policije Brčko distrikta iznosi 5 milijuna eura, a sufinansirana je od strane Delegacije Evropske unije u BiH (3,5 milijuna eura) i Brčko distrikta (1,5 milijuna eura). Građevinski radovi trebali bi biti završeni sredinom 2015. godine.

Europa.ba