Utisci Daniela Omeragića o učešću u Programu posjeta Evropskoj uniji

U okviru Programa posjeta EU (EU Visitors Programme – EUVP), novinar Oslobođenja Daniel Omeragić je , početkom decembra posjetio Brisel i Strazburg. Cilj ovog Programa je da se mladim liderima, potencijalnim liderima i uopšte, kreatorima javnog mnijenja iz zemalja koje još uvijek nisu članice EU omogući da iz prve ruke steknu utiske o politikama Unije, EU institucijama i dostignućima, te da se omogući veće razumijevanje između stručnjaka iz zemalja koje nisu dio EU i njihovih kolega iz Unije.

Šta je bio cilj Vaše posjete Briselu i koji je bio Vaš lični, odnosno novinarski cilj prihvatanjem poziva?

Želim da se zahvalim Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini na pozivu koji mi je upućen za sudjelovanje u programu EUVP, kao i organizatorima u Briselu koji su se pobrinuli da posjeta bude uspješno realizovana. Bio sam obradovan mogućnošću koja mi se pružila da posjetim institucije Evropske unije i upoznam se sa ljudima koji u njima rade. Znao sam od ranije za ovaj program, koji mladim iz zemalja koje nisu članice EU daje sjajnu priliku da na licu mjesta – u Briselu i Strazburu – upoznaju šta je to zapravo Evropska unija i kako njene institucije funkcionišu. Moje je zadovoljstvo bilo tim veće što sam i na ovaj način imao priliku da steknem sliku o EU. Poznanstva koja sam stekao u Briselu će mi, nadam se, pomoći u daljem praćenju procesa evropskih integracija. Pored toga, imao sam priliku posjetiti i belgijski parlament, doznati kako on radi i iz njegove složene strukture povući paralelu sa parlamentarnim sistemom u Bosni i Hercegovini. Također, obišao sam i Misiju BiH pri Evropskoj uniji, gdje sam razgovarao sa šefom Misije ambasadorom Igorom Davidovićem, koji me je upoznao sa ciljevima i rezultatima rada ovog diplomatskog predstavništva naše zemlje, te svakodnevnim kontaktima koje ostvaruje sa zvaničnicima evropskih institucija. Moj novinarski cilj, da iz prve ruke doznam kako funkcionišu Evropski parlament, Evropska komisija i druga tijela EU i da se upoznam sa ljudima koji u njima rade, u potpunosti je ostvaren.

Kakav je utisak nakon posjete Briselu, gdje je BiH u evropskoj priči i kakve su perspektive BiH u narednom periodu?

Utisak je veoma pozitivan. Na Bosnu i Hercegovinu se u Briselu gleda kao na zemlju koja zbog svog geografskog položaja, svoje historije, vrijednih i obrazovanih ljudi nedvojbeno pripada evropskoj porodici. No, sa druge strane da bi Bosna i Hercegovina postala članicom Evropske unije moraće ispuniti sve propisane uslove i tu neće biti popuštanja. Nema dvojbe o tome da je budućnost cijelog zapadnog Balkana, pa tako i BiH, usko povezana sa Evropskom unijom. Pogledajmo samo naše okruženje: Slovenija je odavno članica EU, Hrvatska je to postala ovog ljeta, Crna Gora je nakon dobijanja kandidatskog statusa počela pregovore s EU, Srbija i Kosovo su odmakli u međusobnom pregovaračkom procesu što ih približava i Evropskoj uniji. Sama Evropska unija je trenutno opterećena svojim unutrašnjim problemima izazvanim, prije svega, ekonomskom krizom, tako da BiH danas nije visoko na listi njenih prioriteta. Ipak, to nikako ne znači da smo zaboravljeni u Briselu. Naprotiv.

Iz Vašeg ugla, naročito nakon posjete tokom koje ste imali priliku razgovarati sa brojnim kompetentnim osobama iz EK, koji su prioritetni koraci i aktivnosti za BiH i da li imamo šansu da se pomjerimo naprijed?

Ništa se tu već dugo nije promijenilo. Da bi stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je između Bosne i Hercegovine i Evropske unije koji je potpisan još 2008, potrebno je provesti odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH” i usvojiti efikasan EU mehanizam koordinacije. Ovo ostaju prioritetni zadaci za BiH i to je više puta naglašeno i u razgovorima koje sam imao u Briselu. Također, od vlasti u Bosni i Hercegovini se očekuje i energična borba protiv korupcije. Poruka je jasna: Bosna i Hercegovina sama mora riješiti svoje unutrašnje probleme, jer Evropska unija ne želi da primi u članstvo zemlju koja će ih u nju unositi. Dakle, imamo šansu da se pomjerimo naprijed u procesu pristupanja Evropskoj uniji i u tome je EU spremna da nam pomogne. A koliko ćemo se brzo kretati na evropskom putu zavisi od toga kada će vlasti Bosne i Hercegovine početi ispunjavati svoje obaveze, ali i od toga koliko ćemo svi mi kao dio društva usvajati i primjenjivati davno dostignute standarde u Evropskoj uniji.

Europa.ba