Statistički sistem BiH nastavlja razvoj u skladu sa evropskim standardima

Svečanim potpisivanjem „Strategije razvoja statistike Bosne i Hercegovine 2020“ u Sarajevu, 16. decembra 2013. godine, zatvorena je peta faza Twinning projekta “Podrška državnoj i entitetskim statističkim institucijama” koji finansira EU .

Projekat je bio od velikog značaja za razvoj statističkog sistema BiH, posebno u oblasti poslovne statistike, ali i za jačanje i unaprijeđenje saradnje institucionalnih kapaciteta svih statističkih institucija u BiH.

„Tačne, pouzdane i pravovremene službene statistike su ključne za planiranje i praćenje procesa tranzicije i reformi. U skladu s tim, dugoročni cilj EU je pružiti podršku statističkom sistemu BiH na putu prema Evropi, a jedan od pozitivnih pomaka u tom pravcu je bio ovaj Twinning projekat za koji je EU izdvojila 1,3 miliona eura. EU će nastaviti da podržava jačanje statističkih institucija u BiH narednom periodu. Područja na kojima treba raditi su sektoralna statistika, poslovna i poljoprivredna statistika i smatramo da je važno da se usvoji Zakon o poljoprivrednom popisu. Za ovaj popis EU je planirala pomoć za BiH u iznosu od 1 milion eura“, rekao je na završnoj konferenciji Holger Schroeder, šef Operacija u Delegaciji Evropske unije u BiH.

Projekat je trajao 27 mjeseci i rezultirao je usvajanjem ključnog dokumenta Strategije razvoja statistike Bosne i Hercegovine 2020 koji su potpisali direktor Agencije za statistiku BiH, te direktorice entitetskih statističkih institucija.

„Završetkom ovog projekta napravljen je još jedan korak ka harmonizaciji legislative i proizvodnje statistike sa standardima i acqui-em EU. Ono što je najbitnije istaći danas je da smo donijeli zajedničku Strategiju razvoja statistike u BiH 2020 koje jo gotovo u potpunosti harmonizirana sa dokumentom koji ima EU. Potpisivanjem ove Strategije učinjen je važan korak za statistički sistem u BiH.“, istakao je Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku BiH.

Sedamdeset projektnih aktivnosti je sprovedeno uz ekpertizu nacionalnih statističkih institucija Danske, Italije, Finske, Litvanije i Njemačke. Većina aktivnosti se odvijala u Sarajevu i Banjaluci dok su ostale bile organizovane kao studijske posjete zemljama Evropske unije.

Hidajeta Bajramović, direktorica Zavoda za statistiku FBiH naglasila je zadovoljstvo provedbom projekta i postignutim rezultatima i napomenula: „Ovaj projekat smo uspješno sproveli i ostvarili planirane ciljeve uprkos činjenici da smo radili na projektu u periodu kad su sve tri statističke institucije punim kapacitetima radile na pripremam i provođenju popisa stanovništva.“

Statističke institucije su kroz ovaj projekat unaprijedile statistički poslovni registar, strukturne poslovne statistike, kratkoročne poslovne statistike, a pored ključnog planskog dokumenta Strategije razvoja statistike u BiH, usvojene su i Strategija metapodataka i Strategija diseminacije.

“Imamo konkretne proizvode na kojima ćemo dalje raditi. Iskoristili smo znanje i iskustva stručnjaka iz EU koji su nam pomogli i prenijeli svoja iskustva, prakse i modele i sve ono što smo mogli da ugradimo, ugradili smo kako bismo išli korakom harmonizacije sa standardima EU“, rekla je Radmila Čičković, direktorica Zavoda za statistiku RS.

Twinning projekat “Podrška državnoj i entitetskim statističkim institucijama, faza V” je finansirala Europska unija iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2008) u iznosu od 1,3 milona eura. Projekat je provodila Statistika Danske, zajedno sa Njemačkom kao mlađim partnerom, te Italijom, Finskom i Litvanijom.

Europa.ba