TACSO BiH organizovao konsultacije sa predstavnicima medija o budućoj podršci EU slobodi medija u BiH

Evropski regionalni projekat TACSO (Tehnička podrška organizacijama civilnog društva) u BiH, u saradnji sa Delegacijom Evropske Unije u BiH, održao je 9. decembra 2013. godine završni krug konsultacija sa predstavnicima medija u BiH u vezi sa smjernicama za financijsku podršku EU u oblasti slobode medija i integriteta medija u zemljama proširenja od 2014. do 2020. godine.

Pet predstavnika medija i nevladinih organizacija koje se bave pitanjima medija koji su učestvovali u radu konsultativnih radionica održanih u Briselu 7. i 8. decembra s ciljem da se daju preporuke za razvoj dokumenta “Nacrt smjernica za podršku EU medijskim slobodama i integritetu medija u zemljama proširenja za period 2014 – 2020 za Generalnu direkciju za proširenje”, učestvovali su kao panelisti u uvodnom dijelu ovog sastanka održanog 9. decembra u Sarajevu.

Tokom sastanka, direktor Mediacentra Boro Kontić je naglasio da postoje brojne specifičnosti kad je u pitanju medijska scena u BiH. “Problem BiH nije zakon sam po sebi nego njegovo sprovođenje i postizanje realnog regulatornog okvira.”, dodao je on.

Svi učesnici su ocijenili su da su ključni problemi eliminacija političkog uticaja na medije, pomoć jačanju medijskih organizacija kako bi se mogle suočiti sa novim izazovima, zaštita novinara od napada, podrška sistemu pravosuđa kao i ostali zaključci konferencije SpeakUp! koju je organizovala EU u junu.

U toku konsultacija također je istaknuto da istinski nezavisni i profesionalni mediji ne mogu biti zasnovani samo na podršci i finansijskoj potpori koja dolazi s vana. Bh. vlasti su te koje bi trebale preuzeti ove prioritete, ali i sami mediji.

Novinari, urednici, zagovarači medijskih sloboda i stručnjaci pozvani su da daju svoje sugestije za buduća usmjeravanja pomoći EU kako bi se postigao veći nivo medijske slobode i integriteta medija u BiH. U otvorenom dijalogu s medijskom zajednicom, EU je pokazala spremnost da konsultira medijske radnike i stručnjake o tome kako najbolje usmjeriti potporu za postizanje održivih uvjeta za slobodu izražavanja i medija.

Direktor Media plan instituta Radenko Udovičić i generalna tajnica udruženja BH novinari Borka Rudić naglasili su potrebu da parlamenti u BiH uključe u ocjenjivanje medijskih sloboda i da se zahtijeva da izvještavaju o ovom pitanju, kako je i praksa u većini zemalja članica EU.

“Ono što je važno je da postoji stalni dijalog između medijskih organizacija koje se bore za slobodu medija, odnosno ono što je već postignuto a što, bojim se, postaje sve više ugroženo. Naš osnovni problem je to što imamo puno kapaciteta ali nemamo saradnje. Ono što bi osnažilo medijsku zajednicu jeste povezivanje i stalni dijalog unutar medijske zajednice kako bi se podigla svijest javnosti o potrebi za slobodnim izražavanjem i slobodnom medijskom izvještavanju “, kazala je izvršna direktorica Vijeća za štampu BiH Ljiljana Zurovac.

Izvještaji o napretku Evropske komisije svake godine ukazuje na glavne nedostatke u ovoj oblasti. Posljednji izvještaj o napretku BiH koji je objavljen u oktobru ove godine istaknuo je povećan politički i finansijski pritisak na medije u BiH kao i probleme u vezi s regulacijom i radom javnih RTV servisa. Istaknut je, također, i nedostatak završetka reforme javnog televizijskog servisa i osnivanje RTV korporacije.

Sloboda izražavanja i sloboda medija su ključni indikatori spremnosti zemlje da postane članica EU. Profesionalne, nezavisne i nepristrane medijske institucije su jedan od najvažnijih aspekata modernog demokratskog društva i predstavljaju temeljne vrijednosti EU. Pitanja slobode medija predstavljaju prioritet u procesu proširenja i EU svoja finansijska sredstva fokusira na ovaj prioritet.

Više informacija o TACSO projektu u Bosni i Hercegovini, finansiranom od EU, i aktivnostima projekta pogledajte na web stranici tacso.org.

Europa.ba