Uspješno završen projekat EU podrške trgovinskoj politici i izgradnji kapaciteta

Rezultati trogodišnjeg projekta koji je finansirala Evropska Unija (EU) “Podrška trgovinskoj politici i izgradnji kapaciteta u Bosni i Hercegovini(BiH)” predstavljeni su na završnoj konferenciji 5. decembra u Sarajevu. Cilj projekta bio je da pomogne u promociji integracije BiH uopćeno u globalnu ekonomiju, a posebno u ekonomiju Evropske unije, kroz proširenje trgovine.

Jedan od najznačajnijih rezultata projekta je dokument „White paper“ o politici vanjske trgovine BiH koji sadrži konkretne i jasne prioritete u ovoj oblasti. Kao rezultat ojačanih institucionalnih kapaciteta istaknut je i postignuti Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA).

Nadalje, uz pomoć projekta razvijen je precizan i pouzdan trgovinski model; nekoliko zakonskih prijedloga je usvojeno od strane Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a potom od strane Vijeća ministara BiH. Održano je preko 60 ciljanih tematskih obuka. Posebna podrška je pružena u predsjedavanju BiH CEFTA Sporazumom. Vrhunac podrške projekta je pomoć koja je pružena Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u pripremi i realizaciji CEFTA sedmice održane u Sarajevu u novembru 2013. kojim se bh. predsjedavanja CEFTA-ome uspješno završilo.

“Trenutni napori BiH da ispuni zahtjeve potrebne za pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i prilagodi pravnoj stečevini EU su značajni koraci na putu integracije u svjetsku ekonomiju i prema cilju da postane punopravna članica EU. Pristupanje EU je krajnji cilj vanjske politike BiH, a vanjskotrgovinska politika je jedan od kamena temeljaca takvoj politici. Cilj ovog projekta bio je da se pomogne BiH u njenom razvoju politike u skladu s EU”, istakao je Martin Schieder, šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, infrastrukturu i prirodne resurse pri Delegaciji EU u BiH.

Glavni korisnik projekta bilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, koje je dobilo podršku jačanju institucionalnih kapaciteta potrebnih za implementaciju pristupa STO, CEFTA i SSP-u, pristup EU i daljnjim multilateralnim pregovorima.

“Evropske integracije nisu jednostavan proces, naročito za zemlje Balkana, naročito za BiH. Zbog toga pomoć EU kroz projekte kao ovaj od izuzetnog je značaja. Izgradnja i uspostavljanje vanjskotrgovinske politike, postavljanje ciljeva za jednu zemlju kada je u pitanju vanjskotrgovinska politika od izuzetnog značaja. Konačni rezultati ovog projekta će se pokazati u godinama koje dolaze, ali mislim da je napravljena jedna odlična baza, da su osposobljeni mnogi kadrovi, da su napravljeni programi koji će zasigurno pomoći,”, istakao je Midhat Salić pomoćnik Ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 2,9 miliona eura.

Europa.ba