Povećana potreba za socijalnim stambenim zbrinjavanjem u fokusu dvodnevnog seminara u Sarajevu

Dvodnevni seminar o međunarodnim evropskim praksama u oblasti socijalnog stanovanja održan je 5. decembra u Sarajevu uz prisustvo lokalnih bh. vlada, međunarodnih organizacija, relevantnih eksperata i predstavnika organizacija civilnog društva.

Na seminaru je utvrđeno kako na području BiH postoji potreba za 30.000 stambenih jedinica. Kroz ovaj projekat će biti izgrađeno 6 stambenih zgrada u 6 opština sa ukupno 62 stana. Na seminaru su predstavljena iskustva socijalnog stanovanja Austrije (koja ujedno ima jedan od najrazvijenijih modela socijalnog stanovanja u Evropi) Hrvatske i Srbije.

“Evropska unija (EU) je obezbijedila milion eura za pomoć u razvoju integrisanog sistema socijalnog stanovanja u Bosni i Hercegovini (BiH). Projekat ne samo da će raditi na nivou politika, već će obezbjediti konkretna rješenja socijalnog stanovanja za 62 porodice u 6 različitih općina u BiH. Nadamo se da će ovakav način rješavanja socijalnog stanovanja postati dobra praksa koja se može replicirati u drugim dijelovima zemlje. Da bi se to postiglo, potrebna je bliska saradnju sa svim relevantnim partnerima, kao i podrška u rješavanju drugih potreba socijalno ugroženih domaćinstava, uključujući i pristup obrazovanju, zdravstvenim uslugama, zapošljavanju ili minimalni nivo pogodnosti”, izjavio je Holger Schroeder, šef Sektora Operacija Delegacije EU u BiH.

„Naše Ministarstvo želi postići jednu koordinirajuću aktivnost na svim razinama vlasti unutar BiH, te u prvom redu želi pronaći najbolja zakonodavna rješenja. Želimo ugraditi iskustva onih koji su kroz to prošli da mi ne pravimo iste pogreške. Jako smo zadovoljni da smo sa Evropskom komisijom uspostavili odlučnu suradnju i da na skoro svim projektima u ovoj oblasti radimo zajedno. Mislim da smo napravili dobar start jer već diljem BiH radimo na nekoliko lokacija na kojima gradimo stanove za socijalno ugrožene. Bitno je reći da je samo početak zamišljen ovako, međutim želimo taj segment proširiti i na mlađu populaciju odnosno na mlade ljude koji kreću u život, a nemaju riješeno stambeno pitanje,“ istakao je Damir Ljubić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Seminar je dio projekta „Sistem socijalnog stanovanja – Razvoj integriranog modela u teoriji i praksi“ koji se provodi uz finansijsku podršku EU u cilju postizanja socijalne stabilnosti kroz unaprijeđenje sistema socijalne zaštite u BiH.

Ukupna vrijednost projekta je 1.68 miliona eura, za čiju realizaciju je EU izdvojila milion eura.

Europa.ba