Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježen u Sarajevu

Povodom obilježavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, UNICEF je zajedno sa Udruženjem “Dajte nam šansu” organizovao kulturno–zabavni događaj za djecu bez i sa teškoćama u razvoju u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Događaj je podržan od strane zajedničke kampanje UNICEF-a, Delegacije EU u BiH i USAID-a „Govorimo o mogućnostima”  koja je posvećena djeci sa teškoćama.

Ovom prilikom, predsjednica Udruženja „Dajte nam šansu“, Ines Kavalec, je rekla:

„Ne posmatrajmo djecu kroz ono što oni ne mogu, dajmo im šansu da pokažu svoje mogućnosti jer oni imaju pravo na to. Za njihova prava se trebamo zajednički boriti.”

Ovom prilikom upriličena je premijera video spota „Govorimo o mogućnostima“, predstavljeni su prvi Prijatelji kampanje, popularni bh. pjevači Laka i Lejla, te organizovana izložba fotografija Dženata Drekovića koje je napravio u Centru Mjedenica, kao i brojne tačke u kojima su djeca sa i bez teškoća dočarala priču o inkluziji.

Predstavnica UNICEF-a u BiH, Florence Bauer, je izjavila:

„Da bi inkluzija djece sa teškoćama u razvoju bila potpuna, potrebno je savladati fizičke prepreke, obezbijediti funkcionalnu inkluziju u nastavi, omogućiti rad dnevnih centara za djecu, ali najvažnije, potrebno je savladati prepreke u mentalitetu, shvatiti kakve mogućnosti imaju ova djeca i prihvatiti ih kao ravnopravne članove društva“.

Kampanja “Govorimo o mogućnostima” je pokrenuta u julu 2013. godine, od kada su provedene mnoge aktivnosti u saradnji sa partnerima koji su joj se pridružili, s ciljem podizanja svijesti i unaprjeđenja stavova i djelovanja opće javnosti prema djeci sa teškoćama i njihovim obiteljima.

Događaju je prisustvovala i  šefica Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH, Natalia Dianiskova,.

Evropska unija nastavlja da pruža podršku aktivnostima usmjerenim djeci kroz projekat “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije za djecu u Bosni i Hercegovini”, koji provodi UNICEF, a finansira EU od 2008. godine sa 4,6 miliona eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Cilj projekta je da se pomogne izgraditi sistem koji će omogućiti dobru politiku socijalne zaštite i socijalne inkluzije za djecu i njihove obitelji.

Europa.ba