Zamjenik šefa Delegacije EU, dr Daviddi, i diplomate EU u posjeti Jablanici

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, dr Renzo Daviddi, ambasador Republike Poljske, Andrzej Krawczyk, ambasador Kraljevine Švedske, Fredrik Schiller, i zamjenik ambasadora Češke Republike, Slavomir Goga, posjetili su danas Jablanicu.

Posjeta je bila šansa za Delegaciju EU i diplomate iz zemalja članica EU da sa lokalnim vlastima i predstavnicima građanskog društva razgovaraju o pitanjima u vezi sa EU.

Nakon sastanka sa načelnikom opštine Jablanica, Salemom Dedićem, i predsjedavajućim opštinskog Vijeća, Damirom Šabanovićem, dr Daviddi je izjavio:

“Drago mi je vidjeti da je Jablanica, opština poznata po svom istorijskom, kulturnom i prirodnom naslijeđu, dobro vođena i organizovana. Cilj naše današnje posjete je da bolje razumijemo situaciju u opštini i da se upoznamo sa planovima u oblasti privrede, razvoja turizma, te da se sastanemo sa mladim ljudim iz Jablanice i čujemo njihovo mišljenje o evropskom putu Bosne i Hercegovine”.

Dr Davidi i njegove kolege su, takođe, posjetili hidroelektranu “Jablanica” i sastali se sa predstavnicima Omladinskog kluba “Pod istim suncem”. Klub je jedna od šest nevladinih organizacija koje učestvuju u projektu “Mreža za aktivne zajednice” finansiranog od strane EU. Cilj ovog projekta je da poveća učešće mladih ljudi u razvoju njihovih lokalnih zajednica, te da potpomogne interakciju omladine i marginalizovanih kategorija sa lokalnim vlastima.

Da biste saznali više o opštini Jablanica, kliknite ovdje

Europa.ba