Ambasador Sorensen prisustvovao prezentaciji “Bijele knjige2012-2013” Vijeća stranih investitora

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen, prisustvovao je prezentaciji “Bijele knjige 2012-2013” koju je organizovalo Vijeće stranih investitora (VSI) danas u Sarajevu. Cilj “Bijele knjige” je da identifikuje i sugeriše ključne strateške reforme koje vlasti u BiH na svim nivoima trebaju preduzeti kako bi se poboljšala sveukupna poslovna klima i privukle nove strane investicije.

Govoreći na prezentaciji, Ambasador Sorensen je izjavio:

“Želim da naglasim kako razlog zbog kojega podržavam Bijelu knjigu nije zato što se naizgled  slaže s Evropskom unijom u temama koje obrađuje. Ono što je važnije, doprinos su znanja i organizacija od ljudi sa stvarnim i podrobnim iskustvom o investicijama i poslovnom okruženju u Bosni i Hercegovini, a mnogi imaju i slična iskustva iz poslovanja u EU. Iskustvo je analizirano i pretočeno u poseban dokument koji može postati dio javne debate kako pomoći podslovanju u ovoj zemlji. Ovo je sudjelovanje civilnog društva na najvišem nivou čiji odjek bih želio vidjeti i u drugim sektorima  Bosni i Hercegovini.”

Prezentaciji VSI-a prisustvovali su predstavnici poslovne zajednice, finansijskih institucija, te međunarodnih organizacija u BiH.

Predsjednik VSI, Branimir Muidža je rekao:

“Do sada smo sa obje entitetske Vlade, ali i kroz institucije Vijeća ministara BiH uputili set zakonskih rješenja. Nadamo se da će VSI i dalje ostati saveznik i partner vladama sa ciljem  poboljšanja poslovnog okruženja u BiH”.

Vijeće stranih investitora je osnovano 2006. Godine kao neprofitno udruženje i ima za cilj da djeluje kao jedan glas svih stranih investitora u Bosni i Hercegovini, te nastoji pružiti praktičnu podršku svim potencijalnim investitorima. Članovi VSI-a su uložili preko 4 milijarde eura u BiH i zapošljavaju preko 10.000 radnika.

Pročitajte govor ambasadora Sorensen u cjelosti ovdje

Saznajte više o VSI ovdje

Europa.ba