Ambasador Sorensen se sastao sa Farukom Šehićem, dobitnikom EU nagrade za književnost

Šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambassador Peter Sorensen, sastao se danas u sjedištu EU u Sarajevu sa Farukom Šehićem, jednim od 12 dobitnika ovogodišnje EU nagrade za književnost. Njih dvojica su razgovarali o književnoj i kulturnoj sceni u BiH.
 
Ovom prilikom, ambasador Sorensen je izjavio:

“Uvijek mi je drago vidjeti da umjetnici i sportisti mogu poslati najpozitivniju sliku ove zemlje svojim ličnim postignućima. U samo nekoliko mjeseci BiH glumci i filmaši uspjeli su osvojiti prestižnu nagradu Srebrni medvjed, BiH fudbalska reprezentacija se po prvi put kvalifikovala na Svjetsko prvenstvo i sada je gospodin Šehić osvojio EU nagradu za književnost! Želim čestitati gospodinu Šehiću što je uspio završiti ovu godinu za BiH na tako pozitivan i uspješan način.”

G. Šehić je kazao:

“Proces pisanja je uzbudljiva vježba. Nikada ne znam koliko će trajati i kada i kako će završiti. Za inspiraciju za ovu knjigu sam koristio svoje uspomene iz djetinjstva kao i perioda koji je uslijedio. Nije teško pisati o uspomenama jer su one poput fotografija, ostaju sa vama zauvijek”.

Faruk Šehić je nagrađen za knjigu “Knjiga o Uni”. Knjiga se bavi čovjekom koji nastoji da prevlada svoje traume uzrokovane ratom u Bosni i Hercegovini. To je, takođe, knjiga o djetetu koje uživa u životu pokraj rijeke u malom bh. gradu.

Rođen 1970. godine u Bihaću, Šehić je odrastao u Bosanskoj Krupi, a danas živi u Sarajevu. Kritičari ga smatraju jednim od najdarovitijih mladih književnika u bivšoj Jugoslaviji. Njegove knjige su prevedene na engleski, njemački, bugarski i makedonski jezik.
Šehić je član Društva pisaca BiH i PEN centra BiH. Jedan je od saradnika magazina BH Dani.

EU nagrada za književnost je osnovana i finansira je EU program za kulturu. Nagrada uključuje 5,000 eura, široku promociju autora i finansijsku potporu za prevod knjige na strane jezike.

Saznajte više o EU nagradi za književnost ovdje

Europa.ba