Počeo „CEFTA Week“ u Sarajevu

Početak ove sedmice je u znaku “CEFTA Week-a”. Bosna i Hercegovina je predsjedavajuća CEFTA Sporazumom u 2013 godini i tim povodom, kao resorno ministarstvo i domaćin – Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u saradnji sa Projektom podrške trgovinskoj politici i izgradnji kapaciteta u Bosni i Hercegovini, koji finansira Evropska unija, 18. i 19. novembra 2013. godine organizuje niz aktivnosti iz Programa predsjedavanja Bosne i Hercegovine CEFTA Sporazumom. Jedna od tih aktivnosti je događaj pod nazivom “CEFTA Week” koji je počeo danas 18.11.2013.god. u Sarajevu. Početak je obilježen plenarnom sesijom na kojoj se prisutnima obratila gđa Ermina Salkičević – Dizdarević, zamjenica ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ambasador Peter Sorensen, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU i g. Sanjin Arifagić, koordinator Strategije SEE 2020 u RCC-u.

“Napori koje smo napravili u okviru CEFTA Sporazuma su unaprijedili pozicije proizvoda iz Bosne i Hercegovine. Inicijative koje su pokrenute u CEFTA-i vezane za transparentne procedure, te potpisivanje multilateralnih regionalnih sporazuma moraju biti prioriteti u narednom periodu. Tokom predsjedavanja Bosne i Hercegovine CEFTA Sporazumom skoncentrisani smo na odredbe vezane za transparentnost, koje su bile veoma važne za trgovinu Bosne i Hercegovine u regionu. Postigli smo određeni napredak i nadamo se da ćemo u narednom periodu napredovati još više.!”, istakla je u svom obraćanju zamjenica ministra Salkičević-Dizdarević.

Ambasador Peter Sorensen je rekao:“CEFTA Sporazum je važno sredstvo za ekonomski rast i vrlo efikasna platforma za učenje, koja donosi najbolje iz reginalne prakse. Sve članice CEFTA-e su otvorene i male ekonomije. Slobodna trgovina između njih nudi načine da povećaju svoju konkurentnost i uvedu neophodne mjere reformi, što će im omogućiti da iskoriste puni potencijal procesa Stabilizacije i pridruživanja sa EU. Ovo će im također pomoći da pripreme kompanije u CEFTA zemljama da se natječu u okviru jedinstvenog tržišta EU, kada za to dođe vrijeme.

Evropska unija je podržala CEFTA-u i njen razvoj od njenog početka u 2000. godini i nastaviće sa podrškom. Osim tehničke pomoći, EU je podržala ekonomije u regiji kroz Autonomne trgovinske mjere koji je dao zemljama slobodan pristup na tržište EU i prije potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ili Sveobuhvatnog ugovora o slobodnoj trgovini (DCFTA) sa CEFTA članicama.”

Gospodin Sanjin Arifagić je u svom  obraćanju naglasio da: “Bosna i Hercegovina zaista može biti zadovoljna rezultatima predsjedavanja CEFTA-om, unatoč lošim ekonomskim kretanjima u regiji. Napravljeni su dodatni pomaci u intenziviranju i promociji trgovine te uklanjanju administrativnih i drugih barijera. Također, važno je pomenuti da je Bosna i Hercegovina, svojim predsjedavanjem CEFTA-om i kopredsjedavanjem Odborom za investicije jugoistočne Evrope, odigrala kjlučnu ulogu u pripremi Strategije jugoistočna Evropa 2020 koja ce utvrditi osnove pravce razvoja i saradnje između zemalja regije do kraja decenije. Vijeće za regionalnu saradnju pozdravlja konstruktivnu ulogu BiH i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u ovom procesu te se nadamo odličnoj saradnji i u provedbi ove strategije.”

Nakon plenarne sesije održana je prva sesija na temu: Unutar-regionalna trgovina – ključna komponenta Strategije SEE 2020 gdje je diskutovano o  o značaju imanja vizije o novim putevima regionalnog razvoja za Jugoistočnu Evropu s ciljem da se obezbijedi unapređenje prosperiteta i stvaranje novih radnih mjesta u regionu, kao i da se stimulišu ključni dugoročni pokretači ekonomskog rasta. Na ovoj sesiji su izlagali g Hamdo Tinjak, sekretar MSTEO BiH i zamjenica ministra Ermina Salkičević-Dizdarević.

Na drugoj, uporednoj sesiji tema je bila: Uloga CEFTA foruma trgovinskih komora – poljoprivreda i SPS; trgovina uslugama, dok je na trećoj sesiji tema bila: Učiniti trgovinu lakšom – uklanjanje trgovinskih barijera.

Tokom ova dva dana održaće se 9 sesija na kojima će predstavnici struktura CEFTA Sporazuma, međunarodne organizacije, akademska zajednica i privredne komore zemalja regije dati osvrt na primjenu CEFTA Sporazuma kao i prijedloge ideja i pravaca koji će se kao prijedlozi iznijeti na sastanku CEFTA Zajedničkog odbora 20.11.2013. god o čemu će mediji biti blagovremeno informisani.

Pročitajte govor ambasadora Sorensena u cijelosti ovdje

Europa.ba