Obezbijeđeni tehnički uslovi za napredak u procesuiranju ratnih zločina

Okružni sud u Istočnom Sarajevu postao je jedan od 11 sudova u Bosni i Hercegovini koji je u okviru projekta „Podrška pravosuđu Bosne i Hercegovine“ finansiranog od strane EU uspostavio audio-vizuelni i videokonferencijski sistem i time unaprijedio tehničke uslove za rješavanje predmeta ratnih i drugih teških zločina.

„Zahvaljujući finansijskim sredstvima Delegacije Evropske unije, uspostavljen je video-konferencijski sistem kojim je povezano 19 sudova, 8 tužilaštava i Visokog sudskog tužilačkog vijeća (VSTV) BiH. Želim naglasiti da će upotreba ovih sistema dovesti do uštede vremena koje se troši na putovanja svjedoka i vještaka, smanjenje putnih troškova, povećanja produktivnosti ali i bolje komunikacije i efikasnijeg timskog rada na različitim pitanjima“ istakao je Milorad Novković, predsjednik VSTV BiH.

Gospodin Novković je dodao da će Vijeće u saradnji sa svim pravosudnim institucijama i dalje raditi na unaprjeđenju prostornih i tehničkih uslova za normalan rad sudova i tužilaštava, kao i na razvoju pravosudnih informacionih sistema.

Ova aktivnost u okviru projekat imala je za cilj stvaranja sigurnog okruženja za svjedoke što će u konačnici dovesti do kvalitetnih iskaza i efikasnijih suđenja.

„Ovdje u Bosni i Hercgovini ste zaista imali jedan veliki izazov jer ste bili suočeni sa najvećim brojem predmeta ratnih zločina u cijeloj Evropi i šire. Nekih 1300 predmeta sa poznatim licima se sada treba rješavati. Ova situacija bi svakako predstavljala veliki izazov za bilo koji pravosudni sistem u Evropi, pa tako i za BiH. Više stotina predmeta će se morati procesuirati u kantonalnim i okružnim sudovima, te se nadamo da će kroz ovaj projekat EU dati svoj doprinos u rješavanju ovih predmeta, dostizanju vladavine prava i približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji“ istakao je Severin Strohal, šef Odjela za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave pri  Delegaciji EU u BiH.

Za potrebe finansiranja ovih projektnih aktivnosti, u zadnjih 8 mjeseci EU je izdvojila 1,7 miliona eura.

Europa.ba