Građani za Evropu: javna diskusija o oblasti ruralnog razvoja i poljoprivrede u procesu evropskih integracija

Ocjena napretka Bosne i Hercegovine u područjima ruralnog razvoja i poljoprivrede, kao i analiza ključnih problema i prioritetnih koraka koji se trebaju preduzeti u skladu sa procesom pridruživanja EU, bili su u fokusu treće javne diskusije Inicijative Građani za Evropu održane u zgradi EU u Sarajevu u petak, 15. novembra 2013. godine.

Šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik Europske unije u BiH, ambasador Peter Sorensen, prvi sekretar ambasade Švedske, Jonathan Francis,  koordinatorica Inicijative Građani za Europu, Amra Selesković, i tematski stručnjak, Aleksandar Milanović,  učestvovali su u debati zajedno sa 50 predstavnika relevantnih vladinih institucija, agencija i organizacija civilnog drušva.

Ovom prilikom, ambasador Sorensen je izjavio:

“Poljoprivreda i prehrambeni sektor zajedno osiguravaju 7% radnih mjesta i čine 6% evropskog bruto domaćeg proizvoda. U Bosni i Hercegovini, prema podacima kojima raspolažemo, poljoprivredni sektor sudjeluje s 8% u BDP-u i čini 20% od broja zaposlenih. Dodatno, oko 60% stanovništvau Bosni i Hercegovini živi u ruralnim područjima. Nažalost, kako stoji i u Izvještaju EU o napretku,  Bosna i Hercegovina je napravila mali progres u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, te zaostaje za drugim zemljama u regiji.”

Ambasador Sorensen je, takođe, naglasio kako je u posljednjih 17 godnina EU pomogla sektor ruralnog razvoja i poljoprivrede sa 60 miliona eura.

Inicijativa Građani za Evropu, u sektoru Ruralni razvoj i poljoprivreda, aktivnosti usmjeravaja na dostizanje tri prioritetna cilja do kraja 2013. godine i traži od relevantnih institucija:
 
• da unaprijede sistem informisanja građana i drugih zainteresiranih strana te da redovno obaviještavaju javnost o svim vladinim aktivnostima koje se odnose na ispunjavanje kriterija definisanih u procesu  europskih integracija;

• da uvedu institucionalne mehanizame za transparentno uključivanje stručnjaka u oblasti ruralnog razvoja i poljoprivrede iz reda civilnog društva u pripremu politika i strateških dokumenata kao i usvajanje Vodiča  za konsultacije sa organizacijama civilnog društva u procesu razvoja javnih politika;

• da osiguraju daljnje jačanje kapaciteta Ureda za harmonizaciju i koordinaciju plaćanja u sektoru poljoprivrede, hrane i ruralnog razvoja, kao i drugih relevantnih institucija i odjela na svim nivoima odlučivanja.

Inicijativa Građani za Evropu je jedinstvena akcija civilnog društva u BiH usmjerena na unapređenje procesa europskih integracija i intenziviranje aktivnosti vladinih dužnosnika na provođenju neophodnih reformi. Nakon tri godine djelovanja, inicijativa je prerasla u mrežu 67 članica, organizacija civilnog društva iz cijele BiH, koje svojim radom doprinose bosansko-hercegovačkom putu ka Europskoj uniji. U periodu od 2010. godine, u javnim, tematskim konsultacijama sudjelovalo je više stotina zainteresiranih građana, državnih i javnih službenika te stručnjaka. Na bazi identificiranih potreba običnih građana, privrednika i poduzetnika, te povratnih informacija od strane javnih i državnih službenika, tematski stručnjaci inicijative Građani za Europu, sačinili su objektivan prikaz trenutnog stanja u BiH, usporedili ga sa očekivanjima u procesu europskih integracija te identifikovali ključne prioritete.

Inicijativa Građani za Europu se realizira pod pokroviteljstvom specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini, ambasadora Petera Sorensena i uz podršku Ambasade Kraljevine Švedske i SIDA-e. Ove godine, kao i u predhodne dvije, inicijativu predvodi stručni tim Vesta-e iz Tuzle.

Da biste saznali više o Inicijativi, kliknite ovdje

Europa.ba