EU nastavlja da pruža podršku u kontroli i iskorijenjivanju životinjskih bolesti u BiH

Početak jesenje kampanje oralne vakcinacije lisica u Bosni i Hercegovini obilježen je u četvrtak, 14.11. 2013. godine konferencijom za novinare i seminarom na temu kontrole i suzbijanja bjesnila kod lisica.

Na konferenciji za novinare koja je upriličena na aerodromu Ciljuge blizu Tuzle obratili su se Martin Schieder, šef Sekcije operacija za ekonomsku reformu, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH, i dr. Ljubo Kalaba, direktor Glavnog veterinarskog ureda Bosne i Hercegovine.

Kampanja se provodi u sklopu programa koji finansira Evropska unija „Kontrola i iskorijenjivanje životinjskih bolesti“ koji traje već treću godinu u BiH, a koje EU finansira i u ostalim zemljama zapadnog Balkana.

EU je do sada uložila 4.8 miliona eura u mjere iskorjenjivanja bjesnila u BiH s ciljem da se poboljša situacija sa zdravljem životinja  i pomogne borba protiv ozbiljnog rizika koji ova bolest predstavlja po građane. Planirano je još 5 miliona eura iz  IPA-e 2010 i 2012 za finansiranje projekata kontrole i iskorjenjivanja životinjskih bolesti poput bjesnila i bruceloze“ rekao je Martin Schieder.

Bjesnilo je bolest životinja, ali može biti opasno i za ljude. Kada životinja ili čovjek počnu pokazivati kliničke simptome bjesnila, smrtnost je skoro 100%. Zbog toga je prevencija koja uključuje vakcinaciju lisica najbitniji dio borbe protiv ove opasne bolesti.

Oralna vakcinacija, koja u BiH traje već treću godinu, već je dala pozitivne rezultate u smislu smanjenja pojave slučajeva bjesnila u BiH, pri čemu je u 2010. godini prijavljeno 47 slučajeva bolesti, dok je za prvih 9 mjeseci 2013. godine, odnosno nakon što je provedena tek četvrta kampanja vakcinacije, prijavljeno svega 4 slučaja bolesti kod životinja,” rekao je dr. Kalaba.

Dr. Kalaba je apelirao na vlasnike kućnih ljubimaca da je njihova obaveza da ljubimce vakcinišu protiv bjesnila kod veterinara, jer je oralna vakcinacija namijenjena isključivo divljim životinjama, te je zamolio građane da, radi svoje sigurnosti, a i efikasnosti kampanje, ne diraju mamce.  

Nakon konferencije, učesnicima je demonstriran proces pripreme za distribuciju, uključujući ukrcavanje vakcina u avione i odobrenje kontrolnog tornja, kao i samo polijetanje aviona koji su počeli distribuirati oralne vakcine u svim regionima Bosne i Hercegovine.

Uslijedio je seminar na temu kontrole i istrebljivanja bjesnila kod lisica u BiH koji je održan u hotelu ”Tuzla” u Tuzli.  

Program oralne vakcinacije lisica se provodi u partnerstvu sa Uredom za veterinarstvo BiH, zalihe i distribuciju vakcina osigurava i provodi BIOVETA a/s kompanija, a koordinaciju programa i kampanju podizanja svijesti o kampanjama oralne vakcinacije lisica u BiH provodi HTSPE Limited u saradnji sa Via Media d.o.o.

Više informacija o kampanji oralne vakcinacije lisica protiv bjesnila je dostupno na web stranici Kancelarije za veterinarstvo BiH: www.vet.gov.ba, a građani se takođe mogu obratiti za sva dodatna pitanja na info_bjesnilo@vet.gov.ba.

Europa.ba