Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, Renzo Daviddi, u posjeti Mrkonjić Gradu

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini dr Renzo Daviddi, ambasador Češke Republike u BiH, Tomáš Szunyog i predstavnica britanske ambasade, Christine McNeill, posjetili su Mrkonjić Grad u srijedu, 13. novembra 2013. godine.

Ova posjeta je bila prilika da dr Daviddi i diplomate iz zemalja članica EU akreditovane u Bosni i Hercegovini razgovaraju s lokalnim vlastima o pitanjima u vezi sa EU, sastanu se sa predstavnicima građanskog društva, te posjetite projekat u oblasti turizma koji finansira EU.

Nakon sastanka sa s načelnicom opštine Mrkonjić Grad, Divnom Aničić, i predsjednikom Skupštine opštine, Milenkom Milekićem, dr Daviddi je izjavio:

“Mi u EU uvijek nastojimo da putujemo što je moguće više u Bosni i Hercegovini i diskutujemo o evropskim integracijama u lokalnim zajednicama. S obzirom na unutrašnju strukturu BiH, lokalne zajednice imaju veoma važnu ulogu u procesu EU integracija. Veoma veliki broj zakona i pravila mora biti usvojen od strane lokalnih zajednica ili ima direktan uticaj na njih. Kako je lokalna zajednica najbliža građanima, ona treba ugraditi “evropsku dimenziju” u svoj rad, da bi približila Evropu svojim građanima i uključila ih u velika evropska pitanja tako što će ih informisati na pravi način”.

Dr Davidi i njegove kolege su se, takođe, sastali sa predstavnicima lokalnog omladinskog centra i prisustvovali prezentaciji turističkog projekta koji finansira EU. Oni su posjetili i kuću ZAVNOBIH-a, kao i lokalnu kovačku radnju i fabriku obuće.

Da biste saznali više o opštini Mrkonjić Grad, kliknite ovdje

Europa.ba