EU i BiH zajednički rade na poboljšavanju društvene inkluzije Roma

Pripadnici romske zajednice se i dalje nalaze među najmarginalizovanijim osobama u Bosni i Hercegovini. Nastojeći da poboljša društvenu inkluziju Roma, Delegacija EU u BiH / specijalni predstavnik EU je u sjedištu EU u Sarajevu, 13. novembra 2013. godine, organizovala sveobuhvatni, drugi po redu “Seminar o društvenoj inkluziji Roma u Bosni i Hercegovini”.

Cilj seminara, koji je okupio preko 30 predstavnika vlasti sa svih nivoa, nevladinih i međunarodnih organizacija, te predstavnika romske zajednice, bio je da ocijeni napredak u vezi sa implementacijom dogovorenih operativnih zaključaka iz jula 2011.godine i omogući diskusiju o konkretnim mjerama u svrhu poboljšanja društvene inkluzije romske populacije. U fokusu tematskih sesija našla su se dva pitanja – civilna registracija pripadnika romske zajednice i obrazovanje.

Seminarom je predsjedavao direktor za Politiku i strategiju proširenja u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje, Pierre Mirel, dok su uvodne govore održali šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini/specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen, ministar za ljudska prava i izbjeglice, Damir Ljubić, član Savjeta nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, Nedžad Jusić i predsjedavajuća Odbora za Rome u Savjetu ministara BiH, Indira Bajramović.
 
Ovom prilikom, gospodin Mirel je izjavio:

“U Evropi postoji širok konsenzus o tome da su za poboljšanje društvene integracije Roma potrebne konkretne i dalekosežne mjere. U 2012. godini, Evropska komisija je izradila EU okvir za Nacionalnu strategiju integracije Roma do 2020. godine, pozivajući države-članice da donesu svoje nacionalne strategije za integraciju Roma.”

Ambasador Sorensen je rekao:

“EU je već finansirala jedan projekat koji podupire implementaciju odgovarajućih Akcionih planova, uključujući još jedan projekat koji će početi uskoro i koji  će poboljšati stambeno zbrinjavanje i nivo društvene inkuzije. EU je, takođe, podržala usvajanje bh. Zakona o zabrani diskriminacije – ključnog elementa Procesa vizne liberalizacije i EU će nastaviti da podržava njegovu primjenu.”

Ministar Ljubić je rekao:

“Bosna i Hercegovina u državnom proračunu redovno osigurava do 3 miliona KM za rješavanje problema Roma u oblasti stanovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite, te daljeg procesa evidentiranja romskih potreba. Najveći pomak smo postigli u stambenom zbrinjavanju Roma, gdje je do kraja 2012. godine ukupno uloženo oko 12 milijuna KM.”

Član Savjeta nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, Nedžad Jusić, naglasio je da ” Romi u Bosni i Hercegovini nisu zadovoljni sa dinamikom implementacije Akcionih planova , niti sa kvalitetom pruženih usluga za krajnje korisnike prilikom realizacije aktivnosti u svim segmentima po Akcionim planovima.”

Predsjedavajuća Odbora za Rome u Savjetu ministara BiH, Indira Bajramović, izjavila je da “od prijedloga i zaključaka koje smo donosili u 2011. godini, ništa nije urađeno osim revidiranog Akcionog plana”.

Na kraju seminara, učesnici su usaglasili operativne zaključke.  Zaključci će uskoro biti objavljeni na web stranici Delegacije EU u BiH / EUSR-a.

Bosna i Hercegovina učestvuje u Dekadi inkluzije Roma 2005-2015. BiH će predsjedavati završnim ciklusom Dekade Roma (1. juli 2014. – 30. juni 2015.).

Pročitajte govor ambasadora Sorensena u cjelosti ovdje

Europa.ba