Završen šesti sastanak Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između BiH i EU u Banjaluci

Plenarni sastanak Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između Evropske unije i BiH okončan je danas u Banjaluci u zgradi Vlade RS. Kopredsjedavajući sastanka u ime Evropske unije, Pierre Mirell, direktor za strategiju i politiku proširenja u Evropskoj komisiji, pohvalio je angažman svih učesnika u dvodnevnoj diskusiji fokusiranoj na pitanja u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina, kao i na ključne institucionalne reforme pokrenute prethodnih mjeseci, za koje se očekuje finalizacija i konačni politički dogovor.

S ovim u vezi, g. Mirel je naglasio da se od reformi očekuje da uklone prijašnje nesporazume, olakšaju izgradnju povjerenja i omoguće, jednom zauvijek, uspostavu neupitnih i sigurnih pravosudnih institucija na svim nivoima u BiH, utemeljenih na istinskom vlasništvu. U tom smislu, od predlagača relevantnih propisa se očekuje da ostvare najširi mogući politički konsenzus i istovremeno ostanu na tragu mjerodavnih preporuka Evropske komisije i okvira Strukturiranog dijaloga, kao i mišljenja Venecijanske komisije i Vijeća Evrope. Od reformi se očekuje da jamče napredak ka nezaustavljivom ukorjenjivanju vladavine prava u državi.

Građani BiH zaslužuju istinski nezavisno, vjerodostojno, efikasno, učinkovito, nepristrasno i odgovorno pravosuđe. Predstavnici Europske komisije su također istakli postignute rezultate od kad je komesar Füle pokrenuo Strukturirani dijalog prije dvije i po godine: regionalna saradnja u procesuiranju predmeta ratnih zločina je uznapredovala potpisivanjem protokola među tužilaštvima; ustupanje predmeta ratnih zločina je provedeno; počela je primjena mjera za smanjenje broja neriješenih predmeta; postignut je konsenzus o glavnim pitanjima u ključnim reformama. Nakon šest sastanaka Strukturiranog dijaloga jasno je da je svaki od njih predstavljao priliku i omogućio određeni napredak. Ipak, neke prilike još nisu potpuno iskorištene.

U vezi sa provedbom presude Evropskog suda za ljudska prava (ECtHR) u predmetu Maktouf i Damjanović, Evropska komisija je pozvala nadležne institucije u BiH da bez odgode udovolje zahtjevu Odjela za izvršenje presuda ECtHR u Vijeću Europe i informiraju o pojedinačnim i opštim mjerama poduzetim u pogledu uticaja predmeta Maktouf i Damjanović na sudsku praksu. EK je podsjetila da ujednačena sudska praksa u primjeni materijalnog kaznenog prava u predmetima ratnih zločina ostaje važan cilj. Jednakost građana pred zakonom i ujednačena praksa su ključni aspekti tekućih aktivnosti na bržem rješavanju predmeta ratnih zločina u BiH. Pravda za ratne zločine je ključni poduhvat, za žrtve, njihove porodice, kao i za šira nastojanja usmjerena ka pomirenju. Svi ratni zločinci moraju biti privedeni pravdi i predmeti propisno procesuirani.

Europa.ba