U Banjaluci počeo plenarni sastanak Strukturiranog dijaloga o pravosuđu

Dvodnevni plenarni sastanak Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između Evropske unije i BiH počeo je danas u Banjaluci, u zgradi Vlade Republike Srpske. Sastankom kopredsjedavaju Pierre Mirel, direktor za strategiju i politiku proširenja u Evropskoj komisiji, te u ime BiH Bakir Dautbašić, predsjedavajući Radne grupe za pravosuđe i unutrašnje poslove.
 
Obiman dnevni red uključuje različita pitanja u vezi sa reformom pravosuđa u BiH. Današnji sastanak počeo je diskusijom o jednakosti građana pred zakonom u predmetima ratnih zločina. Najveći dio rasprave odnosio se na provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Maktouf i Damjanović protiv BiH, kao i na uticaj ove presude na sudsku praksu.

U poslijepodnevnom dijelu sastanka, sudionici su diskutovali o najnovijim informacijama u vezi sa zakonodavnim i strateškim okvirom. Preciznije, diskutovano je o Nacrtu zakona o sudovima BiH, Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Viskom sudskom i tužilačkom vijeću, kao i izmjenama Zakona o sudovima Republike Srpske.

Plenarni sastanak će biti nastavljen sutra u 9:30 sati. Na osnovu ishoda sastanka i procjene napretka u relevantnim oblastima, Evropska komisija će objaviti set tehničkih preporuka. Preporuke će ubrzo nakon sastanka biti objavljene na internet stranici Delegacije EU, kao što je uobičajeno.

Evropska unija je uspostavila Strukturirani dijalog s ciljem podrške reformama u oblasti pravosuđa u državi, te podrške njenom približavanju Evropskoj uniji. Ova platforma kreira kontekst za diskusiju o svim reformama potrebnim da bi BiH napredovala u usklađivanju pravosuđa s acquis-em i relevantnim evropskim standardima. Prvi sastanak Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između  EU i BiH održan je u junu 2011. godine.

Europa.ba