EU pruža tehničku pomoć u izradi bh. zakonodavstva u oblasti električne energije

Predstavnici institucija iz elektroenergetskog sektora, kao i ostale ključne zainteresovane strane u BiH susrešće se tokom naredna dva dana (11. i 12. novembar) na Jahorini, kako bi diskutovali i koordinisali implementaciju IPA projekta “Izrada zakonskog okvira u elektroenergetskom sektoru Bosne i Hercegovine u skladu sa evropskim pravnim tekovinama” koji bi trebao biti okončan do 20. decembra 2013.

Sastanak su otvorili šef Političkog odjela EUSR-a, Thomas Busch, i šef Odjela za elektroenergetiku u Sekretarijatu Energetske zajednice, Simon Uzunov. Obojica su izjavili da je ovaj projekat ključna polazna tačka u razvoju bh. elektroenergetskog sektora, sa ciljem stvaranja veće konkurentnosti, otvorenosti i transparentnosti.

Projekat služi kao priprema za usklađivanje zakonodavstva iz oblasti elektroenergetike u BiH sa cjelokupnim zakonodavstvom EU iz ove oblasti do 1. januara 2015. godine. Projektom se, takođe, nastoje promovisati reforme u sektoru elektroenergetike u skladu sa zahtjevima koji proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice između BiH i EU.

Glavni cilj projekta je omogućavanje tehničke pomoći za potpuno preuzimanje EU zakonodavstva iz oblasti elektroenergetike, uključujući i tzv. Treći energetski paket, u postojeće bh. zakonodavstvo, uzimajući u obzir najbolja iskustva iz EU. Konkretno, preuzimanje tzv. Trećeg energetskog paketa je ključna obaveza BiH u skladu sa Ugovorom o uspostavljanju Energetske zajednice.

Projekat vrijedan 1,3 miliona eura implementira konzorcijum pod vodstvom AAM Management Information Consulting Ltd.

Europa.ba