EU podržava policiju u borbi protiv diskriminacije

Rad policije na rješavanju problema diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i polnog identiteta bio je tema današnjeg važnog sastanka kojem su prisustovali predstavici EU i institucija i agencija Bosne i Hercegovine.

Projekat “Coming out: Zagovaranje i zaštita prava lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih i transrodnih (LGBT) osoba”, koji finansira EU a provodi Fondacija Heinrich Böll zajedno sa partnerskim organizacijama Sarajevskim otvorenim centrom i Fondacijom CURE, predstavio je svoje do sada preduzete aktivnosti, uključujući izradu priručnika za policiju u okviru rada projekta. Takođe je bilo riječi o daljim koracima koje je potrebno preduzeti sa ciljem postizanja punog angažovanja policijskih agencija BiH na zaštiti LGBTI osoba u njihovom radu na krivičnim predmetima.

Sastanku su prisustvovali: član Evropskog parlamenta, Tanja Fajon, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Damir Ljubić, zamjenik ministra sigurnosti BiH, Mladen Čavar, sekretar ministarstva unutrašnjih poslova FBiH, Elvedina Hodžić, i predstavnici Delegacije EU u BiH / specijalnog predstavnika EU u BiH.

Član Evropskog parlamenta, Tanja Fajon, izjavila je sljedeće:

“Izuzetno sam zadovoljna što je Policija Sarajeva odlučila da na dnevni red stavi borbu protiv diskriminacije LGBTI osoba, koji su i dalje najdiskriminisanija i nevidljiva grupa u društvu BiH. Raznolikost je naše najveće bogatstvo i vrijednost ne samo u BiH i regionu zapadnog Balkana, nego Evropi kao cjelini. Ovaj projekat, koji podržava EU, predstavalja veliku priliku za otvoreni dijalog, zaštitu manjina, promovisanje tolerancije i otvorenog uma”.

Šef Političkog odjela Delegacije EU u BiH / specijalnog predstavnika EU u BiH, Tomas Buš, izjavio je sljedeće:

„EU ozbiljno shvata borbu protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i polnog identiteta. Organi za sprovođenje zakona igraju suštinsku ulogu u zaštiti prava LGBTI osoba u krivičnim predmetima. Izuzetno me ohrabruje današnje prisustvo policajaca iz Kantona Sarajevo koji su prošli obuku u kontekstu ovog projekta. Željeli bismo da kroz obuku o pravima LGBTI osoba prođe više policijskih službenika i da ova tema bude uključena u nastavne planove i programe policijskih akademija u BiH”.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH, Mladen Čavar, izjavio je:
 
“Ministarstvo sigurnosti BiH promovira nediskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Opredjeljeni smo za uvažavanje, poštovanje i ostvarivanje temeljnih prava i sloboda čovjeka, u skladu sa međunarodnim konvencijama, neovisno o vjerskoj, nacionalnoj i spolnoj pripadnosti, što se ujedno odnosi na prava i slobode LGBTI osoba. Podržavamo edukativne projekte kroz koje se policijski službenici obučavaju da kroz svoj posao štite prava LGBTI osoba u krivičnim predmetima”.

Sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH, Elvedina Hodžić, rekla je:

“Ustavna obaveza policije je da primjenom zakonom ustupljenih ovlasti obezbijedi ličnu i imovinsku sigurnost građana, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku, spolnu, i svaku drugu opredijeljenost ili pripadnost. Ovako postavljena definicija, apsolutno podrazumijeva istovjetan pristup  policije u FBiH na svim nivoima, u odnosu na sigurnost pripadnika LGBTI populacije i njihove imovine i s tim u vezi ne smije i neće biti kompromisa”.

Napomena za urednike

o Projekat “Coming out: Zagovaranje i zaštita prava lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih i transrodnih (LGBT) osoba”, finansiran je iz Evropskog instrumenta za demokratiju  i ljudska pava (EIDHR) u iznosu od 180000 evra. Realizuju ga Fondacija Heinrich Böll, Otvoreni centar Sarajevo i Fondacija Cure. Cilj projekta je promovisanje prava LGBTI osoba, najdiskriminisanije i nevidljive grupe u društvu BiH.

o Smjernice EU za promovisanje uživanja ljudskih prava lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih (LGBTI) osoba možete naći na sljedećoj adresi: http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/EN/foraff/137584.pdf

Europa.ba