Ambasador Sorensen u posjeti Visokom

Šef delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Peter Sorensen, posjetio je Visoko u srijedu, 6. novembra 2013. godine.

Ambasador Sorensen se ovom prilikom sastao sa načelnicom opštine Visoko, Amrom Babić, i predsjedavajućom Opštinskog vijeća, Mirelom Mateša Bukva.

Govoreći za medije nakon sastanka, ambasador Sorensen je izjavio:

“Ovu uspješnu opštinsku administraciju vode žene, što predstavlja pozitivan primjer za čitavu zemlju. Cilj naše današnje posjete Visokom je da iz prve ruke dobijemo informacije o situaciji u opštini, tačnije, da čujemo konkretne planove u vezi sa poslovnim okruženjem i izvoznim kompanijama, te da, naravno, bolje upoznamo duh samog grada. U Visokom su neke od najpoznatijih kompanija u Bosni i Hercegovini i neki od najvažnijih izvoznika se nalaze ovdje. Upoznat sam sa činjenicom da ova regija ima reputaciju poslovno orijentisane sredine, čak i van Bosne i Hercegovine”.

Pored sastanaka sa opštinskim vlastima, ambasador Sorensen se sastao i sa predstavnicima lokalne poslovne zajednice, te posjetio poslovnu i industrijsku zonu u Visokom.

Ambasador Sorensen i njegovi domaćini posjetili su i najvažniju istorijsku znamenitost u Visokom – Mile, mjesto na kojem su krunisani srednjovjekovni bosanski kraljevi.

Za više informacija o opštini Visoko, kliknite ovdje

Europa.ba