Tematska konferencija predsjednika sudova „Smanjenje broja starih predmeta“

Tematska konferencija predsjednika sudova “Smanjenje broja predmeta” održana je 4. novembra 2013. u Tesliću. Konferenciju je organizovalo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH) u okviru projekta koji finansira Evropska unija (IPA 2010) „Jačanje pravosuđa Bosne i Hercegovine“ i projekta „Unapređenje efikasnosti pravosuđa“ koji pored EU finansiraju kraljevine Norveške i Švedske.

Svrha održavanja konferencije bila je predstavljanje informacija o tekućim i budućim projektnim aktivnostima VSTV-a BiH usmjerenim ka unapređenju efikasnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini. Također, tokom konferencije predstavljen je i napredak u realizaciji Planova za rješavanje starih predmeta u prva tri kvartala 2013. godine.

Konferenciju su otvorili uvodnim obraćanjima Milorad Novković, predsjednik VSTV BiH, Holger Schroeder, šef Operacija u Delegaciji Evropske unije u BiH i Sven Marius Urke, predstavnik Ambasade Norveške i Ambasade Švedske.

Tom prilikom Milorad Novković je  izjavio: “Posmatrajući realizaciju plana sa više od 51 hiljadu riješenih starih predmeta, uz istovremeno nedovoljno smanjenu starosnu strukturu predmeta, očigledno je da sudovi trebaju ulagati više napora u rješavanje najstarijih predmeta. Ne smijemo dozvoliti da budemo obmanuti kratkoročnim rezultatima, nego moramo posebnu pažnju posvetiti i održivosti našeg uspjeha.“

Odgovorna zadaća upravljanja efikasnošću pravosuđa data je Stalnoj komisiji za efikasnost pravosuđa, koja je uspostavljena i djeluje u okviru VSTV BiH. Osnovni zadatak Stalne komisije za efikasnost pravosuđa jeste stvaranje preduslova za korištenje Planova za rješavanje starih predmeta kao alata za postizanje efikasnosti u sudovima. Stoga, osnovni cilj Stalne komisije jeste kontinuirano unapređenje svih preduslova za kreiranje Planova za rješavanje starih predmeta, kao što su razvoj Upustva za izradu Planova i razvoj drugih sličnih oblasti.

Holger Schroeder je istakao sljedeće: “Proteklih deset godina postignuta su značajna dostignuća i reforme u pravosuđu. Nezavisnost pravosuđa  je utemeljena i zaštićena. Nedostatak efikasnosti je i dalje najveći problem, ali je sve spremno za postizanje značajnog smanjenja broja starih predmeta u predstojećim godinama. EU će u narednim godinama izdvojiti 40 miliona eura kako bi pomogli u ovom nastojanju.”

Značajna sredstva uložena su u projekat unapređenja efikasnosti pravosuđa od strane Evropske unije i kraljevina Norveške i Švedske. Prepoznavajući važnost efikasnosti pravosuđa kao ključnog uslova za pristup evropskim integracijama, Evropska unija finansira projekat „Jačanje pravosuđa Bosne i Hercegovine“ sa 1 milion eura iz  Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2010), čime su obuhvaćene mnoge oblasti, od daljeg unapređenja Sistema za automatsko upravljanje predmetima, većeg nivoa online pristupa informacijama o sudskim ročištima, do skraćivanja trajanja sudskih postupaka.

Predstavnik ambasada Norveške i Švedske, Sven Urke, je naglasio da su sve sudije obavezne da dosljedno primjenjuju uputstva VSTV-a BiH, uključujući i ona koja se odnose na rješavanje starih predmeta. VSTV BiH će, u skladu sa svojim nadležnostima i po potrebi, preduzimati disciplinske mjere protiv sudija koje ne poštuju navedena uputstva.

Obzirom da je razmjena pozitivnih iskustava u realizaciji Planova za rješavanje starih predmeta bila fokus konferencije, predsjednici dva suda sa izraženim uspjehom u realizaciji Planova, odnosno predsjednici općinskog i kantonalnog suda u Mostaru dali su svoje izlaganje.

Imajući u vidu važnu ulogu VSTV-a BiH u vođenju ovog procesa, direktor Sekretarijata VSTV-a BiH, Admir Suljagić, je u svom izlaganju naročito istakao važnost dosadašnje podrške donatora.

Konferencija je bila dobro posjećena, što predstavlja posvećenost predsjednika sudova dostizanju EU standarda u pravosuđu.

Da biste pročitali govor gospodina Schroedera u cjelini, kliknite ovdje

Europa.ba