Diplomate Evropske unije posjetili Bosanski Petrovac

 

Šef Političkog odjela Kancelarije specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini Thomas Busch, zamjenik ambasadora Republike Češke Slavomir Goga i šef diplomatskog biroa Belgije Jean-Pierre Biebuyck posjetili su Bosanski Petrovac u srijedu 23. oktobra 2013. godine.

Ovo je bila prilika da zvaničnici EUSR Političkog odjela i diplomate iz zemalja članica EU akreditirane u Bosni i Hercegovini razgovaraju sa lokalnim vlastima o pitanjima u vezi sa EU, kao i prilika da se sastanu sa predstavnicima građanskog društva, te da posjete projekt u Bosanskom Petrovcu koji finansira EU iz okvira IPA fondova.

Gospodin Busch i EU diplomati susreli s gradonačelnikom Bosanskog Petrovca , Zlatkom Hujićem, kao i predsjednikom Općinskog vijeća Dušanom Došen. Nakon sastanka, posjetili su gradilište na kojem se gradi mreža za odvođenje i pročišćavanje komunalnih otpadnih voda, a koji se finansira od strane EU. Projekt je sastavni dio projekta “Vode i sanitacija u F BiH (tzv. WATSON ), sufinanciran od strane programa IPA, a provodi s Sporazum o sufinanciranju s EIB-om u ukupnom iznosu od 12 milijuna eura.

“EU fondovi nude širok izbor projekata čiji je cilj pomoći Bosni i Hercegovini da bude spremna za ulazak u EU. Ovaj specifični projekt će osigurati da građani imaju pitku i nezagađenu vodu, kao i činjenicu da se generalno nadogradi stogodišnji kanalizacijski sistem. Iako se mnogi projekti financiraju od strane EU koji su administrativne prirode – i ništa manje važni – postoji jednak broj, kao što je ovaj, koji vidljivo i direktno pomože lokalnim zajednicama “, rekao je gospodin Busch.

Posjet Bosanskom Petrovcu, zaključio je sastanak sa Bihaćko-Petrovačkim episkopom Srpske pravoslavne crkve, Atanasijem.

Europa.ba