Moje EU perspektive

Parlamentarci i mladi građani BiH su u žustroj debati koja je održana u Banjaluci 30. septembra razgovarali o evropskim i bh. perspektivama u oblasti obrazovanja i zapošljavanja.

Mladi u Bosni i Hercegovini se nalaze pred teškim izborima kada je u pitanju obrazovanje i zapošljavanje, a sa napretkom zemlje na putu evropskih integracija ovi izbori treba da uključe nove mogućnosti. Studenti obično moraju da izvagaju prednosti i nedostatke studiranja kod kuće i u inostranstvu, dok mnogi koji su u potrazi za poslom biraju odlazak i zaključuju da će im se pružiti bolje prilike ako napuste zemlju.

Debata u Banjaluci, u kojoj je učestvovalo 35 studenata sa fakulteta prava, političkih nauka, filozofije, mašinstva i medicine okupljenih u okviru udruženja AIESEC (International Association of Students in Economic and Commercial Sciences – Međunarodno udruženje studenata ekonomskih i komercijalnih nauka), zajedno sa predstavnicima Narodne skupštine RS, Radmilom Kocić i Branislavom Borenovićem, bila je konkretna i dinamična i bavila se mogućnostima koje imaju mladi u ovoj zemlji, kao i prednostima i nedostacima studiranja i potrage za poslom kod kuće ili u jednoj od  zemalja Evropske unije.

Debatu je otvorio gosp. Gulio Zanni, šef kancelarije Delegacije Evropske unije u Banja Luci. Kazavši da debate ove vrste nude izvanrednu mogućnost za studente i predstavnike institucija da razgovaraju o obrazovanju i zapošljavanju, gosp. Zanni je naglasio da EU integracije znače da odgovorne institucije i agencije moraju da podignu standarde i u oblastima obrazovanja i zapošljavanja. «U poređenju s drugim zemljama, Bosna i Hercegovina ima komparativnu prednost jer ima veliku udio mladih u ukupnom stanovništvu, što predstavlja ogroman izvor ljudskog kapitala na čemu bi trebalo biti moguće započeti izgradnju uspješne ekonomije,» kazao je gosp. Zanni. «Zato je veoma važno da bh. studenti počnu da koriste programe kao što je Erasmus Mundus – i zato je šteta što se ovakvi programi trenutno nedovoljno koriste u Bosni i Hercegovini.»

Svi studenti koji su govorili su ukazali na sasvim očite nedostatke domaćeg obrazovnog sistema i tržišta rada. Škole i univerziteti nude veoma ograničen izbor, a stopa nezaposlenosti izuzetno otežava potragu za poslom, čak i za one koji su stekli više obrazovanje. Teškoće dodatno usložnjava činjenica da postoji suštinska nepovezanost između sistema obrazovanja i obučavanja, s jedne strane, te zahtjeva privrede i industrije, s druge. Potpuni politički zastoj, korumpiranost uprave i ekonomija na izdisaju znače da ne postoji velika vjerovatnoća da će ovi osnovni problemi s kojima se susreću studenti i oni koji traže posao biti riješeni u skorije vrijeme. Ali, svi su se složili da oni mogu biti riješeni, te da moraju biti riješeni. Na kraju krajeva, rješenje ne može biti da mladi, kvalifikovani građani puni elana naprosto napuste zemlju.

Parlamentaraci, Kocić i Borenović, pozvali su mlade da ozbiljno razmisle o ostanku u Bosni i Hercegovini, te o dinamičnom, proaktivnom i konstruktivnom uključivanju u odlučivanje o budućnosti. Svi su se složili da susreti ove vrste, uz posjete parlamentima i vladama, nude put za angažovanje mladih u političkom procesu.

Europa.ba