Građani za Evropu: javna diskusija o oblasti rada i zapošljavanja u procesu evropskih integracija

U okviru inicijative Građani za Europu, u četvrtak 3. oktobra 2013. godine održana je javna diskusija o temi Rad i zapošljavanje u procesu europskih integracija, u kojoj je učestvovalo oko pedeset predstavnika relevantnih vladinih institucija, agencija i organizacija građanskog društva.

Cilj diskusije je bio usmjeren na procjenu napretka u oblasti rada i zapošljavanja u BiH, te na sagledavanje ključnih problema i prioritetnih koraka koje je potrebno preduzeti u cilju poštivanja ljudskog prava na rad i značajnijeg povećanja broja zaposlenih u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa procesom pridruživanja Evropskoj uniji.

“Broj nezaposlenih u BiH u junu 2013. godine iznosio je 548,300. Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini je u porastu. Situacija na tržištu rada se nije popravila. Jedan od ključnih prioriteta za Evropsku uniju je politika zapošljavanja, a to će tako i ostati u budućnosti, kao što je navedeno u Strategiji EU 2020, kako bi tržište rada bilo efikasnije, institucionalni kapaciteti nad upravljanjem tržišta rada trebaju se poboljšati”, rekao je dr. Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH.

„Smatramo da je iznimno važno sudjelovanje što više građana u donošenju odluka. Rad i zapošljavanje su okosnica djelovanja Inicijative Građani za Europu, i sigurno je to jedan od problema s kojim se građani u BiH suočavaju na najteži mogući način. U cilju nam je da pričamo o zapošljavanju, unaprijeđenju službi za zapošljavanje u BiH, kao i o modalitetima za povećanje zaposlenosti. Također, u cilju nam je da iniciramo i promoviramo što skorije promjene u donošenju zakona o obrazovanju odraslih u FBiH, promociji samozapošljavanja, lokalnom ekonomskom razvoju i sl.“, kazala je Amra Selesković, koordinatorica Inicijative Građani za Europu (GzE).

Inicijativa Građani za Europu se realizira pod pokroviteljstvom šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini, ambasadora Petera Sorensena i uz podršku Ambasade Kraljevine Švedske i SIDA-e. Ove godine, kao i prethodne dvije, inicijativu predvodi stručni tim Vesta-e iz Tuzle.

Ove godine, Građani za Europu, u sektoru rada i zapošljavanja, aktivnosti usmjeravaju na dostizanje tri prioritetna cilja do kraja 2013. godine i od relevantnih institucija traže:

  • Usvajanje novih politika zapošljavanja, koje bi službama za zapošljavanje omogućile efikasnije djelovanje u posredovanju i savjetovanju,
  • Usvajanje zakona o obrazovanju odraslih u FBIH, kako bi se otvorile nove mogućnosti za zapošljavanje, te
  • Usvajanje efikasnijih mjera za zaštitu i sigurnost na radu.

Inicijativa Građani za Europu je jedinstvena akcija civilnog društva u BiH usmjerena na unaprjeđenje procesa europskih integracija i intenziviranje aktivnosti vladinih dužnosnika na provođenju neophodnih reformi. Nakon tri godine djelovanja, inicijativa je prerasla u mrežu 67 članica, organizacija civilnog društva iz cijele BiH, koje svojim radom doprinose bosansko-hercegovačkom putu ka Europskoj uniji.

Saznajte više o inicijativi na zvaničnoj web stranici Građani za Evropu

Europa.ba