Predstavljen najveći projekat u oblasti inkluzije i poboljšanja uslova života Roma u BiH

Stambeno zbrinjavanje, rekonstrukcija stambenih jedinica, omogućavanje ekonomske inkluzije romskih porodica i poboljšanje kapaciteta 14 romskih udruženja u projektnim opštinama neki su od ciljeva koji se žele ostvariti kroz Projekat koji je ujedno prvi ove veličine da se provodi u BiH.

Projekat „Roma Action (RA) – Podrška socio-ekonomskom uključenju romske populacije u BiH putem obezbjeđenja stambenih jedinica i socio-ekonomskih mjera sa aktivnim učešćem lokalnih vlasti“ koji će se naredna dvadeset i dva mjeseca implementirati u 14 bh. opština,  zvanično je predstavljen 02. oktobra na konferenciji u Sarajevu.
 
„Ovaj projekat vezan je za opći društveni napredak i ekonomsku inkluziju Roma. Projekat se implementira u cijeloj Evropi, pa tako i u zemljama Zapadnog Balkana. Za EU ova vrsta inkluzije je jako bitna i svakako je prioritet poboljšanje uslova života Roma. Ovo je zaista bitno područje zbog čega smo i prije nekoliko mjeseci  održali konferenciju na kojoj smo razgovarali o tome. Planirana je još jedna konferencija početkom sljedeće godine na kojoj ćemo u principu analizirati napredak koji je učinjen u posljednjih godinu i pol dana u BiH“ istakao je Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH.
 
Opštine u kojima će se implementirati projekat su: Tuzla, Lukavac, Gračanica, Novo Sarajevo, Novi Grad, Centar Sarajevo, Zenica, Bihać, Krupa, Gornji Vakuf/ Uskoplje, Vukosavlje, Zvornik i Bijeljina.
 
„Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH već od 2009. godine u kontinuitetu iz proračunskih sredstava izdvaja negdje od 3 milona KM za Romsku populaciju u segmentima stambenog zbrinjavanja, zdravstvene zaštite i obrazovanja i zapošljavanja i do ovog perioda smo izdvojili negdje 12 miliona KM. Ipak mi smo svjesni da to još uvijek nije dovoljno. Surađujemo sa međunarodnim organizacijama u prvom redu sa Evropskom komisijom, UNHCR-om i OSCE-om na svim ovim projektima i imamo odličnu suradnju. U znak priznanja BiH će predsjedavati  Dekadom Roma od lipnja 2014. do lipnja 2015. godine. Poruku koju želimo poslati je da u svim ovim projektima uključujemo predstavnike Roma,  a  sve u cilju da simbioza i sinteza bude što veća i što bolja“ istakao je  Damir Ljubić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Projekat implementira Hilfswerk Austria International, u partnerstvu sa organizacijama Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland e.V (ASB) i Kali Sara – Crna Sara.

Cjelokupna vrijednost projekta je oko tri miliona eura, za koji je EU obezbijedila 2,5 miliona eura.

Europa.ba