Popis i Međunarodna posmatračka operacija

 

Distribuisano u ime Međunarodne posmatračke misije za Popis stanovništva u BiH 2013. godine

Informacija za medije Međunarodne posmatračke operacije u vezi sa Popisom stanovništva 2013. godine u Bosni i Hercegovini

Popis i Međunarodna posmatračka operacija

Šta je popis stanovništva i domaćinstava i zašto je bitan?
Popis stanovništva i stanova daje zvaničan broj stanovnika na teritoriji jedne zemlje, uz sveobuhvatan opis stanovništva i životih uslova, kao i detaljne podatke o demografskim, socijalnim i ekonomskim uslovima. Popis stanovništva je jedinstven, jer pruža podatke o malim geografskim područjima, koji se ne mogu obuhvatiti istraživanjima. Popis je polazna tačka za planiranje širokog spektra oblasti u društvu. Prikupljeni podaci omogućavaju donosiocima odluka da dobro odlučuju, naprimjer, prilikom izgradnje škola, bolnica i puteva.

Međunarodna posmatračka operacija
Evropska komisija, putem Eurostata (Zavod za statistiku EU), Generalne direkcije za proširenje, Savjeta Evrope, Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu, Statističkog odjeljenja Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) prate pripreme i provođenje popisa. Ove organizacije nadgledaju da li se primjenjuju međunarodni standardi i da li su rezultati popisa vjerodostojni. Posmatračka operacija nadgleda različite faze prikupljanja i obrade podataka sa ciljem sprečavanja mogućih zloupotreba. Prisustvo međunarodnih organizacija promovisaće korektan popis u pogledu svih nacionalnih grupa na tom području, dati legitimitet podacima i doprinijeti njihovom priznavanju od strane međunarodne zajednice. Isto tako, kontrolisaće se privatnost i zaštita povjerljivosti prikupljeih podataka.

Ko je zadužen za praćenje popisa?
Grupa od šest stručnjaka za popis stanovništva odgovorna je za realizaciju aktivnosti na praćenju popisa. Ovi stručnjaci su specijalizovani za demografiju, popise, statistiku stanovništva, kartografiju, obradu podataka i komunikaciju. Njihova stručnost, od početka priprema i tokom svih koraka operacije, obezbjediće poštovanje preporuka i standarda za popis, od izrade upitnika do obrade podataka.
U fazi prikupljanja podataka (1-15. oktobar 2013), stručnjaci će imati pomoć 28 međunarodnih posmatrača iz cijele Evrope, čiji je zadatak posmatranje popisivanja. Posjetiće domaćinstva zajedno sa popisivačima i bez uplitanja posmatrati postupak popisivanja. Biće prisutni na terenu tokom cjelokupnog trajanja rada na terenu, sve do pohranjivanja upitnika kod komisije za popis, te će tako pomoći Međunarodnoj posmatračkoj operaciji u procjeni korektnosti i transparentnosti prikupljanja podataka.

Međunarodna posmatračka operacija će poslati svoj izvještaj o ocjeni rada na terenu Savjetu ministara BiH otprilike petnaest dana po završetku posmatranja.

Međunarodna posmatračka misija će na kraju popisa održati konferenciju za novinare, o čemu će mediji biti blagovremeno obaviješteni.

Europa.ba