Nastavak rada na području unutrašnjih poslova u vezi sa evropskim integracijama Bosne i Hercegovine

Specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini i šef Delegacije EU, ambasador Peter Sorensen i  otpravnik poslova američke ambasade, Nikolas M. Hil, sastali su se sa ministrom bezbjednosti Bosne i Hercegovine Fahrudinom Radončićem, ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislavom Jovičićem i ministrom unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Predragom Kurtešom.
 
Glavni ciljevi sastanka su bili: nastavak rada na zaključcima i razgovorima sa prethodnog sastanka,  održanog 29. maja na istom nivou, iznošenje važnih, neriješenih pitanja u procesu evropskih integracija i izražavanje pune podrške EU i SAD vlastima u BiH u radu na tim pitanjima.
 
Na sastanku je bilo riječi o četiri različita područja. Prva tačka dnevnog reda bila je informisanje u vezi sa stanjem nakon liberalizacije viznog režima. Glavna tačka diskusije bila je zapriječavanje mjesta pogodnih za ilegalni prelazak granice, uz naglašavanje značaja sprečavanja ilegalne migracije i krijumčarenja zabranjene robe. Druga tema bilo je funkcionisanje sistema razmjene podataka iz policijskih evidencija, što je bitan instrument u saradnji agencija za provođenje zakona. Takođe, bilo je riječi o borbi protiv korupcije, u smislu utvrđivanja daljnjih koraka i radnji na efikasnoj primjeni politika za borbu protiv korupcije.
 
U drugom dijelu sastanka, težište je bilo na sastanku održanom 29. maja, gdje se razmatralo da li je ostvaren napredak u pogledu pitanja Prijedloga zakona o programu zaštite svjedoka, Nacrta zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i Nacrta zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe narkotika. U međuvremenu, Prijedlog zakona o programu zaštite svjedoka upućen je u parlamentarnu proceduru, a stručnjaci su završili Nacrt zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.
 
U trećem dijelu, razgovor se vodio o saradnji BiH i dvije agencije EU: EUROPOL-a i CEPOL-a, gdje su ministri pozvani da iznesu stavove o mogućim kretanjima u pogledu modela saradnje sa EUROPOL-om i potpisivanjem saradnje sa CEPOL-om. Bilo je riječi o još jednoj temi – boljoj efektivnosti forenzike.
U posljednjem dijelu sastanka, razgovarano je o realizaciji zadnje faze projekta za provođenje zakona, vrijednog 16,6 miliona evra i finansiranog putem Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), te pripremama za daljnju podršku EU.

Učesnici su zaključili da iako je došlo do poboljšanja i napretka u pomenutim područjima, predstoji još dosta rada. Zajedničko prisustvo predstavnika različitih jurisdikcija pokazuje njihovu spremnost da koordiniraju rad i sarađuju na pitanjima bezbjednosti, kako bi radili na predstojećim izazovima u evropskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Europa.ba