Završena druga faza projekta izgradnje sistema vodovoda i kanalizacije u Bijeljini

Kvalitet života stanovnika Bijeljine i okoline znatno je poboljšan zahvaljujući implementaciji Projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV).

Projekat je pokrenut kako bi se spriječilo zagađenje podzemnih voda koje se koriste kao izvor vode za piće, te da se eliminiše mogući štetan uticaj na zdravlje građana. Istovremeno Projekat će omogućiti usklađivanje sa propisima EU za urbane otpadne vode. Uspješna finalizacija faze 2 ovog projekta obilježena je u Bijeljini 25. septembra.

„Zakonodavstvo EU posebnu pažnju posvećuje zaštiti životne sredine, stoga je veliko zadovoljstvo vidjeti da je jedan ovakav projekat u BiH kompletiran uspješno. Država stoga treba raditi na ovim pitanjima iz dva razloga. Jedan od razloga je zbog pristupanja EU, ali glavni je razlog zdravstveni posebno u dijelovima gdje stanuju oboljeli od nefritisa“, istakao je Martin Schieder, šef Sekcije za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu pri Delegaciji EU u BiH.

Sjeveroistočni dio Semberije je poznat kao jedno od najpoznatijih žarišta endemske nefropatije u Evropi uzrokovanih utjecajem spoljne sredine, a najviše vodom za piće. Istraživanjem je utvrđeno da je u područjima koja su pokrivena gradskom vodovodnom mrežom došlo do smanjenja oboljelih, dok je u područjima gdje nema vodovodne mreže broj oboljelih dalje u porastu.

U fazi 2 Projekta Bijeljina je dobila 25 kilometara vodovodne mreže pod nazivom Sjeverni prsten. „Sljedeći projekat na kojem ćemo raditi u predstojećem periodu realizacija je vodovodna mreža tkz. Južni prsten gdje još uvijek ima dosta ljudi oboljelih od nefritisa i gdje se čak povećava broj oboljelih. Tako da ćemo kroz nastavak projekta nastojati priključiti šire područje grada na kanalizaciju. To su nova i prigradska naselja gusto naseljena koje treba priključiti na sistem prečišćavanja otpadnih voda“ istakao je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Projekt je finansiran od strane Evropske unije, iz programa IPA 2009 sredstava, u iznosu od 3,5 miliona eura. Nadzorni organ projekta bilo je javno preduzeće „Direkcija za izgradnju i razvoj grada“ Bijeljina, a izvođač radova Buk Promet doo Bijeljina.

Europa.ba