Do povećanja zaposlenosti kroz jačanje kapaciteta zavoda za zapošljavanje u BiH

Imajući u vidu značaj proaktivnije uloge institucija koje se bave politikama zapošljavanja, dvogodišnji projekat “Jačanje institucija i kapaciteta u sektoru zapošljavanja u BiH” je imao za cilj ponuditi nove vještine i izgraditi kapacitete ljudi u biroima za zapošljavanje na svim nivoima BiH. Za rezultat, biroi će lakše identificirati potrebe poslodavaca i shodno tome kreirati adekvatne programe obuka prekvalifikicije nezaposlenih osoba i olakšati im proces pronalaska zaposlenja.

„Jedan od glavnih problema u sektoru zapošljavanja jeste neusklađenost potreba tržišta rada i ponude radne snage na tržištu u BiH. Upravo ovaj projekat ide u cilju smanjenja razlike između ove dvije krajnosti, a samim tim projekat je samo jedan u nizu onih koji se tiče poboljšanja socijalne slike Bosne i Hercegovine na njenom putu ka EU. EU će pred novi IPA ciklus razmatrati neke od preporuka nastale kroz projekat, a koje su definisali upravo sami korisnici projekta“ istako je Džemal Hodžić, program menadžer u Delegacije Evropske unije u BiH.

Uspješan primjer koji zasigurno neće ostati jedini u BiH jeste uspostavljena suradnja Službe za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona i kompanije ASA Prevent Goražde na projektu, kroz koju je omogućena prekvalifikacija više od šest stotina osoba koje su ujedno dobile zaposlenje u ovoj kompaniji.

„Svjesni smo da službe definitivno moraju raditi pripremu nezaposlene osobe za tržište rada, jer obrazovni sistem i djeca koja nam dolaze na evidenciju službe poprilično nisu spremna za ovo tržište rada. Kroz projekat smo uvezali obrazovni sistem, školu, Ministarstvo i firmu što je dalo pozitivan rezultat i smanjilo nezaposlenost“ istakla je Nafija Hodo, direktorica Službe za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona.

Projekat je EU finansirala iz budžetske linije IPA 2009 u iznosu od 2,4 miliona eura a sproveo konzorciju EPRD u suradnji sa kompanijama Gsub, PM International, Eptisa i S.I.C.I. Dominus.

Europa.ba