Evropska unija podržava Bosnu i Hercegovinu u prevenciji i borbi protiv korupcije

U Sarajevu je 23. septembra, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH održana konferencija „Antikorupcijska mreža institucija BiH“ koju su otvorili uvodnim obraćanjima ambasador Peter Sorensen, šef Delegacije Evropske unije u BiH/specijalni predstavnik EU, Sead Lisak, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH i Marko Vujević, savjetnik Vjekoslava Bevande, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Konferencija je organizirana u okviru projekta koji finansira EU “Jačanje kapaciteta institucija BiH u sprječavanju i borbi protiv korupcije” koji predstavlja jednu od niza aktivnosti Evropske unije usmjerene na jačanje upravljanja u BiH kao i nastavak podrške EU u izradi Strategije za borbu protiv korupcije i uspostavljanju Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

Korupcija je poznata i priznata prijetnja od strane Europske unije. Osim što je prijetnja vladavini prava također je prijetnja gospodarstvu i što je još važnije, predstavlja direktnu prijetnju efikasnoj državnoj upravi, ljudskom povjerenju – generira cinizam, odbija gradjane i potkopava naš način života.

Zašto je borba pritiv korupcije toliko bitna za Bosnu i Hercegovinu?

Prvo, u pitanju je veliki društveni problem. Ljudi žele integritet; žele pouzdanu, nezavisnu državnu službu i poštene, brižne političare. To je nešto što svi političari duguju svojim biračima. Drugo, Bosna i Hercegovina se pridržava niza međunarodnih konvencija – kao što je Konvencija Ujedinjenih nacija protiv korupcije (UNCAC) i Krivičnopravne konvencije o korupciji Vijeća Evrope. Stoga konkretne aktivnosti treba pokrenuti za ispunjavanje međunarodnih obaveza koje BiH ima prema ovim pravnim instrumentima. I na kraju, to je ključni zahtjev procesa pristupanja EU. Kao sto je iskustvo nedavnog proširenja EU pokazalo, aktivnosti u efikasnoj borbi protiv korupcije postaju ključni zahtjev za pristupanje EU.

Imajući u vidu gore navedeno, cilj konferencije je bio prezentirati aktivnosti institucija u Bosni i Hercegovini na svim nivoima u prevenciji i borbi protiv korupcije, te da se predstaviti buduće planove u jačanju borbe protiv korupcije.

Provedba projekta “Jačanje kapaciteta institucija BiH u sprječavanju i borbi protiv korupcije” je započela u februaru 2012. i trajaće do novembra 2013. Glavni korisnici projekta su Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, te tijela na nivou BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH koja su određena Zakonom o Agenciji.

Da biste pročitali govor ambasadora Sorensena u cijelosti, kliknite ovdje (na engleskom)

Europa.ba