Ambasador Peter Sorensen i diplomate EU u posjeti Odžaku i Orašju

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Peter Sorensen, ambasador Francuske, Roland Gilles, i šef diplomatskog biroa Belgije, Jean-Pierre Biebuyck, posjetili su Odžak i Orašje u ponedjeljak, 16. septembra 2013. godine.

Ambasador Sorensen i diplomate EU sastali su se sa načelnicima Odžaka i Orašja, Hajrudinom Hadžidedićem i Đurom Topićem, kao is a zvaničnicima Posavskog kantona – premijerom Marijanom Oršolićem i zamjenikom predsjedavajućeg kantonalne skupštine, Anesom Omanovićem.

S obzirom da Evropska unija prepoznaje važnu ulogu opštinskih i kantonalnih vlasti u procesu EU integracija, teme o kojima se razgovaralo tokom posjete bile su ekonomski razvoj, pripreme za predstojeći popis stanovništva i turizam.

“Znamo da je poljoprivreda najjača ekonomska karika Posavskog kantona. Siguran da je vijest kako je Bosna i Hercegovina izgubila 5 milijona eura namijenjenih poljoprivrednim projektima razočaravajuća za sve nas. IPA nadzorni odbor je Bosni i Hercegovini dao vremena da se do 1. oktobra usaglasi oko pet drugih projekata (ukupne vrijednosti 9 miliona eura). Ukoliko Bosna i Hercegovina ne uspostavi učinkovit i djelotvoran EU koordinacijski mehanizam, njezini građani neće biti u mogućnosti da iskoriste sljedeću ‘fazu’ finansijskih sredstava EU. Osim toga, građani u Posavskom kantonu žive na granici s Hrvatskom. Stoga je Evropska Unija spremna razgovarati o svim pitanjima koja se odnose na novu stvarnost; zajedničku granicu EU-BiH, granične prelaze, bh. izvoz i sl., te se ne može zaobići činjenica da Bosna i Hercegovina mora ispuniti svoje obaveze u cijelosti “, kazao je ambasador Sorensen ovim prilikom.

Ambasador Sorensen i EU diplomate posjetili su i Umjetničku galeriju “ABONOS”, koja je dio zajedničke baštine turističke rute, uspostavljene na temelju prekograničnog projekta saradnje “VIOR” (Vinkovci i Orašje turustički projek o naslijeđu), finansiran od strane EU IPA II u vrijednostri  oko 113.000 eura.

Europa.ba