Lokalno uvozno carinjenje prilika za rast bh. privrede

Prvo odobrenje za lokalno/kućno uvozno carinjenje u BiH, Uprava za indirektno oporezivanje BiH dodijelila je kompaniji „Grafotisak“ iz Gruda, nakon što je kompanija prošla potrebnu proceduru i ispunila sve tražene uslove. Svečano potpisivanje ugovora je obilježeno 12. septembra u prostorijama ove kompanije.

Ovaj način carinjenja predstavlja pojednostavljen carinski postupak uvoza koji se provodi unutar same kompanije i time joj omogućava smanjenje troškova i ubrzanje cjelokupnog procesa uvoznog carinjenja. Omogućavanjem ovog postupka BiH je ispunila jednu od obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, gdje se obavezala  da svoje procedure uskladi sa procedurama koje su na snazi u EU.

„Ovo je samo početak, a sve u skladu sa strategijom, misijom i vizijom Uprave koja se temelji na činjenici  da Uprava želi biti partner urednim obveznim poreznicima u BiH i da na takav način postignemo svi zajedno da se naše gospodarstvo razvija na najbolji i najbrži način“ istakao je Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Uvođenje ovog carinskog pojednostavljenja rezultat je suradnje Uprave za indirektno oporezivanje BiH i EU kroz twinning projekat „Dalje usklađivanje carina i oporezivanja sa praksama i zakonodavstvom EU“ koje EU finansira sa 2 miliona eura iz IPA 2011.

 „Kroz projekat smo zajedno sa Upravom napravili uputstvo gdje je sve jasno propisano. Svaka firma to uputstvo može pogledati na web stranici Uprave, gdje se ujedno nalaze svi zahtjevi i priloza šta sve treba da se ispuni. Firma prvo mora da provjeri provjeri šta mora ispuniti da bi mogla dobiti ovo pojednostavljenje, a zatim dolazi do inspekcije koja provjerava da li je sve uredu, nakon čega se dodjeljuje odobrenje“ istakao je Boris Kastelić, stalni savjetnik za twinning.

Projekat će trajati do 2015. godine, a implementiraju ga Agencija za evropske integracije i ekonomski razvoj u okviru Saveznog ministarstva finansija Austrije u suradnji sa Ministarstvom finansija Slovenije – Carinska uprava Republike Slovenije.

Europa.ba