Postavljeni temelji za daljnji razvoj obrazovnog sistema u BiH

Rezultati uspješno realizovanog projekta “Jačanje institucionalnih kapaciteta Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje” koji je implementiran uz finansijsku podršku EU predstavljeni su na završnoj konferenciji u Mostaru 11. septembra.

Projekat je započeo prošle godine u cilju jačanja kompetencija stručnih savjetnika Agencije, ali i njenog institucionalnog jačanja na putu postizanja visokokvalitetnog obrazovanja u cijeloj Bosni i Hercegovini koje će biti u skladu sa evropskom obrazovnom platformom.

„Projekat je obuhvatio velik broj aktivnosti, ali ono što je najveći značaj za cjelokupni obrazovni sistem je da se po prvi puta u novijoj povijesti radi na zajedničkom jezgru nastavnih planova i programa temeljenim na ishodima učenja, a ne na sadržajima. Do sada smo imali da se obrazovne ustanove pridržavaju sadržaja programa, a sada se radi na razvoju vještina i znanja djece koja će biti funkcionalna, tako da djeca više ne uče radi dobivanja visoke ocjene i postizanja dobrog prosjeka nego da imaju funkcionalna znanja primjenjiva u realnosti“ istakla je Maja Stojkić, direktorica Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH i voditeljica projekta ispred zemlje korisnice.

„Osnovna poruka ovog projekta je da se može postaviti sistem sa sinergijama u cijeloj Bosni i Hercegovini, jer djeca su budućnost svake zemlje kao i obrazovanje. Iskreno se nadam da će ovi sistemi biti implementirani jer su već u Sloveniji provjereni i donose dobre rezultate“ istako je Iztok Grmek, veleposlanik Republike Slovenije u BiH.

Kao i na drugim twinning programima gdje se povezuju stručna tijela koja se bave istim pitanjima, na ovom projektu povezani su Zavod za školstvo, Državni ispitni centar i Centar za stručno obrazovanje iz Slovenije i Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH koji su konzorcijski implementirali projekat.

„Mi smo zadovoljni rezultatima projekta. Za nastavak postoje sredstva pod IPA-om 2012 i nadamo se da ćemo kroz naredni projekat nastaviti raditi upravo na boljoj reformi opšteg obrazovanja koje će upućivati i implementaciju mature. Što je najvažnije, ovaj projekat praktično ima svoj kontinuitet.“, istakla je Jadranka Mihić, voditeljica programa za zdravstvo i obrazovanje u Delegaciji EU u BiH.

Evropska unija je finansirala ovaj projekat sa 500,000 eura.

Europa.ba