Odgovornost je da se bude dio procesa popisa stanovništva

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini (BiH) se provodi od 1 do 15 oktobra. Jedan je od najvažnijih i najsloženijih projekta koji se realizuje u poslednje 22 godine od kojeg će imati koristi svaki građanin BiH.

Cilj je ustanoviti broj stanovnika za cijelu državu. Osim broja i prostornog rasporeda, popis stanovništva će osigurati podatke o demografskim, etničkim, obrazovnim, ekonomskim, migracionim i drugim značajkama stanovnika. Ti su podaci neophodni za provođenje ekonomskih i socijalnih razvojnih politika, te naučnih istraživanja, korištenje sredstava iz EU, predstavljaju samo od nekih podrućja iskoristivosti.

Evropska unija svoju snažnu podršku popisu u BiH pružila je u tehničkoj i savjetodavnoj pomoći u vrijednosti preko 4,5 miliona eura kroz IPA sredstva, obezbjeđujući u potpunosti IT opremu, hardwere i softwere, monitoring procesa kao i druge tehničke aspekte popisa. BiH je predvidjela ukupno 42.625.603 KM za obavljanje popisa, od pripremnih aktivnosti 2012 godinu, do finalnih rezultata popisa planiranih za 2015 godinu.

Saznajte više o predstojećem popisu ovdje

Pogledajte promotivne video klipove o popisu klip 1 klip 2 klip 3

Poslušajte radio-jinglove sa više informacija na slijedećem linku

Europa.ba