Kroz debate sa mladima obilježena Evropska godina građana u BiH

Povodom Evropske godine građana 2013., Delegacija Evropske Unije/EUSR održala je radionice sa srednjoškolcima iz Mostara, Bijeljine, Tuzle i Zenice. Tokom radionica razgovaralo se o pravima i mogućnostima koje članstvo u EU donosi građanima i kako mladi vide evropsku budućnost BiH.

Srednjoškolce iz više od 15 različitih škola iz ovih područja najviše su zanimale teme vezane za studiranje na evropskim fakultetima, kao i pravo na slobodu kretanja unutar granica EU. Učenici iz Tuzle istakli su da je trenutno evropskim studentima lakše preći iz jedne zemlje u drugu zbog studija, nego što je studentima unutar BiH. 

 „Mi smo sebi postavili cilj da uđemo u EU, a u stvari cilj nam treba biti da ojačamo državu i da stvorimo jaču ekonomiju. Prvo su potrebne reforme…“ istakao je učenik iz Bijeljine.

Većina učenika vidi budućnost BiH unutar Europske unije, ali isto tako ističu da je to  moguće samo uz snažniji angažman same BiH i ukoliko su građani bolje informisani o procesu EU integracija.

Obilježavanje Evropske godine građana 2013., započelo je u julu u Sarajevu sa radionicom za mlade aktiviste koji su vodili debate. Tom prilikom sa mladim aktivistima razgovarao je Andy McGuffie, direktor komunikacija i glasnogovornik EUD-a/EUSR-a. Četiri radionice u gradovima BiH nastavak su te inicijative, a u pripremi je i izvještaj sa debata koji će biti predstavljen Šefu Delegacije EU u BiH/EUSR, ambasadoru Peteru Sørensenu.

Europa.ba