Odabrani finalisti u čast najboljeg u regionalnoj politici EU: Nagrade RegioStars 2014

Finalisti za nagrade RegioStars 2014 u čast najinspirativnijih i najinovativnijih regionalnih projekata su objavljeni 6. avgusta u Briselu. Žiri je izdvojio 19 finalista iz 80 projekata podržanih od regionalnih fondova EU na osnovu ključnih kriterijuma: inovativnost, uticaj, održivost i partnerstvo. Finalisti dolaze iz regija i gradova 17 zemalja članica EU: Belgije, Republike Češke, Danske, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Irske, Luksemburga, Holandije, Poljske, Portugala, Rumunije, Španije, Švedske i Velike Britanije.

Oni će izlagati svoje projekte pred žirijem kojim će predsjedavati bivši Predsjednik Komiteta regija, Luc Van den Brande, 8. oktobra tokom godišnje, 11. Evropske sedmice regija i gradova – OPEN DAYS 2013 (Otvoreni dani 2013, od 7. do 10. oktobra 2013. godine u Briselu).

Konačni pobjednici će biti izabrani na Ceremoniji dodjele nagrada kojom će predsjedavati Komesar Hahn 31. marta 2014. godine u Briselu.

Kako bi se prikazali prioriteti Programa rasta Evropa 2020, kategorije za nagrade su:

  • Pametni rast – Inovacije MSP: podrška konkurentnosti i rastu malih i srednjih preduzeća
  • Održivi rast – Zeleni rast i poslovi kroz bio-ekonomiju: održive investicije u bio-ekonomskom sektoru
  • Inkluzivni rast – Stvaranje poslova za mlađe generacije: pomoć u borbi protiv nezaposlenosti mladih
  • CityStar – Investicioni projekti u održivi gradski javni prevoz: podrška razvoju strategija koje se bave problemima prevoza u gradovima

Prethodne nagrade RegioStars za 2013. godinu su dodjeljene vodećim projektima u Portu, Portugal; sjeverozapadu Engleske, Velika Britanija; Warmińsko-Mazurskie, Poljska; Berlinu, Njemačka i Litvaniji.

Evropski komesar za regionalnu politiku, Johannes Hahn je, komentarišući selekciju, rekao: “19 projekata koje je žiri odabrao pokazuju Reginalnu politiku na djelu. Oni ističu sjajan posao koji je urađen na terenu i pokazuju onaj inventivni i dinamičan pristup iz regija širom Evrope na korišćenju naših fondova s ciljem pokretanja rasta i stvaranja novih radnih mjesta. To je ujedno ono što Program rasta Evropa2020 jeste: iznalaženje novih rješenja za naše zajedničke izazove poput nezaposelnosti mladih, zagađenje i klimatske promjene, kvalitet života u našim gradovima i nedostatak mogućnosti za male preduzetnike da rastu i cvjetaju. Duboko sam impresioniran kvalitetom finalista ove godine. Oni su izvor inspiracije svima širom Evrope. Na kraju krajeva, od samih projekata u konačnici zavisi uspjeh Reginalne politike i njenih investicija u ekonomski razvoj.

Dodatne napomene

Cilj nagrade RegioStars je da se prepoznaju najbolje prakse u regionalnom razvoju i da se ukaže na originalne i inspirativne projekte koji bi se mogli pokazati kao model za druge regije. Nagrade su dostupne svim regijama EU koji mogu aplicirati projektima koji su dobili investicije kroz Regionalne politike od 2000. godine. Od uspostavljanja nagrade 2008. godine, najveći broj aplikacija je primljen iz Austrije, Belgije, Baltičkih zemalja i Velsa u Velikoj Britaniji. OPEN DAYS manifestacija okuplja stotine političkih predstavnika, stručnjaka i praktičara kako bi razgovarali o reginalnoj politici. Ovogodišnja manifestacija održava se u ključnom trenutku u kome će evropske regije i gradovi finalizirati pripreme za reformisanu Politiku kohezije EU 2014. – 2020. godine.

Za više informacija pratite:

Europa.ba