Novi E-learning modul o evropskim integracijama na sajtu Direkcije za evropske integracije

Direkcija za evropske integracije BiH nedavno je promovisala postavljanje osmog modula online učenja o evropskim integracijama. Portparolka Direkcije za evropske integracije BiH, Marina Kavaz-Siručić odgovorila je na pitanja o dostignućima u dosadašnjim aktivnostima programa i daljim planovima za ovu vrstu edukacije.

Odakle ideja za razvijanje ovakvog modela edukacije i kome je on prvenstveno namjenjen?

Direkcija za evropske integracije BiH, između ostalog, obučava državne službenike na svim administrativnim nivoima i usavršava njihove vještine u oblasti evropskih integracija. Potreba za znanjem o ovom procesu među službenicima javne uprave je velika, a resursi za obuke vrlo ograničeni, pogotovo u lokalnim upravama. U uslovima budžetskih ušteda, nemogućnosti da seminarima i obukama budu obuhvaćeni svi koji izraze interes, kao i zbog činjenice da radi prisustva višednevnim obukama i seminarima službenici poslove trebaju reorganizovati ili delegirati redovne poslove, te putovati u mjesta izvan administrativnih sjedišta, odlučili smo da iskoristimo tehnologiju i omogućimo službenicima koji to žele da bilo kada, sa bilo kojeg mjesta i neograničen broj puta „pohađaju„ e-learning module u oblasti evropskih integracija. Ovakav vid edukacije ne pretenduje da u potpunosti zamijeni konvencionalne načine obuke, a pri tome može da obuhvati mnogo polaznika i napravi značajne uštede. BiH je e-learning modulima na sajtu Direkcije, postala prva država u regionu koja je učenje o evropskim integracijama državnim službenicima omogućila i na ovaj način.

Da li bi ovaj vid edukacije koristio još nekome, osim državnih službenika i je li moguće da, recimo, novinari, studenti i uopšte građani pristupe programu?

Primarni korisnici e-learning modula su državni službenici na svim nivoima uprave u BiH. Međutim, od kako je Direkcija u julu 2011. postavila e-learning module na sajt www.dei.gov.ba nikome ko nam se, izvan sistema državne uprave, obratio za dobijanje pristupnih podataka za korištenje modula, ova mogućnost nije uskraćena. Prilikom promocije osmog modula, početkom jula ove godine, novinarima su distribuirana dva kompleta pristupnih podataka, za dvomjesječno korištenje modula. Dodatno, Direkcija u saradnji sa Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) na jesen planira izradu e-learning aplikacije za mobilne uređaje, čime je planirano da ona bude dostupna najširoj javnosti.

Koje teme obrađuje ovaj modul i na osnovu čega je kreiran sadržaj?

Naziv posljednjeg, osmog modula je „Pristupanje EU“. Sastoji se od četiri dijela koji obuhvataju: faze pristupanja Evropskoj uniji, finansijske instrumente podrške, regionalna iskustva i obaveze BiH u ovom procesu. Cjelokupan modul traje šezdeset šest minuta, a svaki dio sadrži i test za provjeru znanja. Prethodnih sedam modula obrađuju osnove integracije u EU, predpristupnu pomoć, Programe EU, upravljanje projektnim ciklusom i pripremu projektnih prijedloga. Sadržaj je kreiran isključivo na temelju činjenica provjerljivih u aktima, izvještajima i politikama EU i BiH, odnosno, država u procesu proširenja, ovisno o temi modula. Izbor tema je preslika oblasti procesa integrisanja za koje vlada najveći interes i koje su u ovoj fazi integracije BiH u EU od najvećeg značaja za službenike koji se tim procesom bave.

Ovo je već 8. e-learning modul Direkcije o evropskim integracijama. Ko su najčešće korisnici programa i kakve su povratne informacije iz prethodnih modula?

Najčešći korisnici e-learning modula su službenici koji za potrebe svakodnevnog posla trebaju određeni nivo poznavanja procesa integrisanja. Prema evidenciji Direkcije, od 1. jula 2011. do 1. jula 2013. zabilježeno je 21.454 posjeta e-learning modulima, odnosno 2415 polaznika (jednogiliviše) modula. Ovaj način učenja je od posebnog značaja za službenike u lokalnoj administraciji koji zbog dislociranosti od administrativnih centara i hroničnog nedostatka novca za edukaciju nemaju mogućnost da u većem obimu prisustvuju uobičajenim vidovima obuka.

Planira li DEI BiH da nastavi sa ovim programom i ima li interesovanja od strane drugih institucija u BiH da počnu koristiti ovakav način obrazovanja službenika ali i šire javnosti?

Direkcija planira nastavak nadogradnje modula, najprije jednog koji će, kada sva regulativa EU bude izrađena, biti posvećen novoj generaciji predpristupne pomoći (IPA II). Očekujemo da će ovaj modul takođe biti realizovan u saradnji sa GIZ-om. Osim što smo na e-learning module ponosni jer predstavljaju rješenje koje je za upravu više od inovativnog, drago nam je da je ova ideja inspirisala i ostale institucije da učine isto. Primjera radi, informisani smo da e-learning kao metod učenja planira ponuditi i Agencija za državnu službu BiH.

Europa.ba