Bh. fudbaleri podržavaju EU, UNICEF i USAID u pomoći djeci sa smetnjama u razvoju

Renzo Daviddi, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH, prisustvovao je danas specijalnoj goallball utakmici koja je odigrana između djece sa i bez smetnji u razvoju i bh. fudbalskih zvijezda, Edina Džeke, ambasadora UNICEF-a, Miralema Pjanića, ambasadora Sportskih igara mladih i Asmira Begovića, ambasadora Specijalne Olimpijade BiH, u Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu u Sarajevu.

Utakmica je organizovana u okviru kampanje “Govorimo o mogućnostima”koju su zajednički pokrenuli Delegacija EU u BiH, UNICEF i USAID u julu 2013., s ciljem podizanja svijesti i promjene stavova i praksi unutar BiH društva o potrebama i inkluziji djece sa smetnjama u razvoju. Ovo je jedna od aktivnosti koja će se održati u avgustu u partnerstvu sa Sportskih igara mladih i Specijalnom Olimpijadom BiH u cilju njihovog doprinosa kampanji.

Procijenjuje se da broj djece sa smetnjama u razvoju u BiH iznosi 30.000, a prema nekim procjenama, oko 6,5 posto djece uzrasta od 2-9 ima neki oblik smetnji – bilo da su fizičke, čulne, u razvoju, mentalne ili emocionalne.
Prije kampanje, UNICEF je proveo istraživanje o znanju, stavovima i praksi prema djeci sa smetnjama u razvoju u BiH, koja je pokazala, između ostalog, da jedna trećina ispitanika smatra neprihvatljivim da dijete s intelektualnim smetnjama pohađa isti razred kao njihovo dijete, te da 45% njih ne bi prihvatili dijete s intelektualnim smetnjama kao najboljeg prijatelja svog djeteta.

Djeca sa smetnjama u razvoju imaju ista prava i potrebe kao sva djeca. EU će nastaviti da pruža podršku integrisanoj socijalnoj zaštiti i inkluziji djece u BiH, u cilju poboljšanja kvaliteta života djece sa smetnjama u razvoju  i njihovom pristupu jednakim mogućnostima.

“Govorimo o mogućnostima” je kampanja koja se provodi širom BiH u cilju podizanja svijesti i društvene mobilizacije za smanjenje predrasuda i promjene stavova i ponašanja javnosti prema djeci i drugim osobama sa smetnjama u razvoju u BiH. Kampanja će upotpuniti program koji finansira EU “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije u Bosni i Hercegovini” a kojeg provodi UNICEF sa partnerima u institucijama vlasti.

Evropska unija je do sada obezbijedila 4,6 miliona eura pomoći za socijalnu inkluziju i zaštitu djece u BiH.

Europa.ba