Krizni centar Evropske unije dovođenjem kanadera pomaže Bosni i Hercegovini u gašenju šumskih požara

Krizni centar Evropske komisije (ERC) osigurao je hitno pružanje pomoći u borbi protiv rastućih šumskih požara u Bosni i Hercegovini. Dva kanadera, koja je ponudila Hrvatska, raspoređeni su u ugroženom području, zahvaljujući brzoj operativnoj koordinaciji Kriznog centra Evropske komisije.

“Evropska saradnja u civilnoj zaštiti još jednom dokazuje svoju praktičnu vrijednost. Hrvatska, naša najnovija članica, pokazuje uzornu solidarnost sa svojim susjedima “, rekla je Kristalina Georgijeva, evropska komesarka za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i krizno djelovanje.

“Moramo ostati oprezni – sezona šumskih požara je u jeku, i većina zemalja južne Evrope izloženi su visokim rizicima. Krizni centar je u redovnom kontaktu sa zemljama sa najvećim rizikom. Spremni smo pomoći, ukoliko požari nadvladaju kapacitete država”, dodala je komesarka.

Bosna i Hercegovina je pretrpjela velike šumske požare od početka avgusta. Situacija je najkritičnija na području opštine Jablanica, zapadno od Sarajeva, gdje su požari izvan kontrole. U ovoj opštini proglašeno je stanje prirodne nepogode izazvane požarima. Domaće vlasti su već rasporedile značajne vatrogasne kapacitete, uključujući i vojne snage. Međutim, obzirom na visoke temperature, vremensku prognozu za naredne dane koja predviđa više topline i vjetra, kao i otežan pristup zahvaćenog područja, Bosna i Hercegovina je zatražila evropsku podršku da ugasi požare vazdušnim putem. Po prijemu zahtjeva, Krizni centar je o istom, obavijestio sve države koje učestvuju u Mehanizmu civilne zaštite EU. Hrvatska je stavila na raspolaganje kanadere za pomoć susjedima.

Krizni centar Evropske komisije aktivno prati rizik od širenja požara u Evropi. Centar redovne razmjenjuje informacije sa pogođenim područjima i koristi razne instrumente poput Evropskog šumarskog informacionog sistema, karte i satelitske slike kako bi imao što bolji pregled situacije u Evropi.

Dodatne napomene

Krizni centar Evropske komisije koordinira pomoć u slučaju elementarnih nepogoda i na taj način osigurava efikasnu i djelotvornu pomoć.

Evropski mehanizam civilne zaštite aktiviran je 18 puta u posljednja tri ljetna perioda kao odgovor na šumske požare unutar i izvan Evrope. Tokom 2012. godine, za vrijeme sezone šumskih požara primljeno je devet zahtjeva za pomoć. Bugarska, Crna Gora, Albanija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Grčka i Portugal, aktivirali su Mehanizam zahtijevajući pomoć iz vazduha. Pored toga, usluga satelitskog mapiranje aktivirana je devet puta kao odgovor na šumske požare u 2012. godini. Mehanizam za civilnu zaštitu EU olakšava saradnju u 32 evropske zemlje (zemlje članice EU, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Island, Lihtenštajn i Norveška) u odgovoru na katastrofe. Zemlje učesnice udružuju resurse koji se mogu staviti na raspolaganje zemljama pogođenim katastrofama širom svijeta.

Za više informacija pogledajte:

MEMO /13/663: Borba protiv šumskih požara u Europi i načini djelovanja:
http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-663_en.htm
 
Humanitarna pomoć i civilna zaštita Evropske komisije:
http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Website komesarke za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i krizno djelovanje, Kristaline Georgieve:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/hot_topics/european_disaster_response_capacity_en.htm

Krizni centar
http://ec.europa.eu/echo/files/aid/countries/factsheets/thematic/ERC_en.pdf

Europa.ba