Tematska plenarna sjednica u okviru strukturisanog dijaloga o pravosuđu počela u Briselu

Prva tematska plenarna sjednica u okviru strukturisanog dijaloga između EU i BiH održana je u popodnevnim časovima u prostorijama Evropske komisije. Predsjedavajući Radne grupe Bosne i Hercegovine za pravosuđe i unutrašnje poslove, Bakir Dautbašić, i vršilac dužnosti direktora za zapadni Balkan, Paola Pampaloni, kopredsjedavali su sastankom između EU i Bosne i Hercegovine, kojem je prisustvovao i ambasador Sorensen, specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini. Na sjednici je posebna pažnja posvećena analizi novog nacrta Zakona o sudovima BiH u svjetlu posljednjeg mišljenja Venecijanske komisije.

Generalni sekretar i direktor Venecijanske komisije, Tomas Markert (Thomas Markert) takođe je prisustvovao sastanku i predstavio stavove te institucije u pogledu predložene reforme i posljednjeg nacrta amandmana.

Učesnici su vodili iscrpnu diskusiju. Predstavnici EU konstatovali su pozitivnu konvergenciju između svih aktera u pogledu glavnih karakteristika predložene reforme, a to su: osnivanje apelacionog suda na državnom nivou kao drugostepenog organa za prvostepene odluke u nadležnosti Suda BiH, i kontekstualna klasifikacija nadležnosti pravosudnih institucija na državnom nivou, naročito u pogledu proširene krivične nadležnosti.

Europa.ba