Otvoreni dijalog o statusu i pravima LGBT osoba

Na okruglom stolu „Dobre prakse i politike u borbi protiv homofobije“ koji je održan u Sarajevu, kroz razmjenu iskustava i praksi iz regije otvorena je diskusija o položaju LGBT osoba i njihovim pravima u BiH. Okrugli sto jedna je od aktivnosti projekta “Coming out! Zagovaranje i zaštita prava LGBT osoba” koji provodi Fondacija Heinrich Böll, Ured za Bosnu i Hercegovinu, zajedno sa partnerskim organizacijama Sarajevskim otvorenim centrom i Fondacijom CURE uz finansijsku podršku Evropske unije.

“Mislim da je ostvaren veliki napredak u cijeloj Evropi u posljednjih desetak godina po pitanju borbe protiv diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije. Moram podsjetiti da zakoni i politike EU počivaju na jednakosti i nediskriminaciji po osnovu seksualne orijentacije, i da je takav vid diskriminacije u EU zabranjen” istakao je Holger Schroder, šef Sektora operacija Delegacije EU u BiH. Gospodin Schroder je dodao da su zastupnici Evropskog parlamenta Bosni i Hercegovini ukazali za potrebom boljeg provođenja zakona i politika o zabrani diskriminacije, te iskazali zabrinutost o govoru mržnje, prijetnjama i uznemiravanju LGBT osoba, ali i da se dalje moraju poduzimati napori kako bi bh. društvo postalo tolerantno i inkluzivno.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici različitih sektora iz BiH – zdravstvenog, pravosudnog, obrazovnog i nevladinog – koji su imali priliku čuti iskustva iz Crne Gore i Srbije koja su sa njima podijelili Jovan Kojičić, savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije i Goran Miletić, programski direktor za Zapadni Balkan u organizaciji Civil Rights Defenders. O stanju u BiH govorila je Jasminka Džumhur, ombudsman BiH.

„Kada govorimo o LGBT pravima u BiH sa aspekta zakonodavstva možemo reći da postoji određeni mali napredak u smislu da su doneseni zakoni o ravnopravnosti spolova i zabrani diskriminacije, iako u samom definiranju njihovih prava ovi zakoni još uvijek imaju slabosti koje bi trebalo unaprijediti. Najveće slabosti u sistemu su ipak primjena zakonodavstava ne samo u pogledu LGBT populacije nego generalno kada govoimo o ljudskim pravima. Iako je zakon o diskriminaciji u BiH donesen u 2009. godini nažalost još uvijek nije zaživio u praksi. Svaki ovakav projekat doprinosi da se širi spoznaja države da osigurava prava svakoj osobi bez obzira na njegovu ili njenu specifičnost“ istakla gospođa Džumhur.

Europa.ba