Posjeta bh. parlamentaraca visokim EU dužnosnicima u Briselu

Članovi odbora za evropske integracije na državnom nivou, parlamenata Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i članovi novoosnovanog odbora za evropske integracije Skupštine Brčko Distrikta posjetili su Brisel od 28. do 29. maja 2013. godine. Posjeta je organizovana u okviru “Parlamenta za Evropu”, inicijative Evropske unije i specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Ova posjeta omogućila je poslanicima da razgovaraju o pitanjima vezanim za evropske integracije Bosne i Hercegovine sa visokim zvaničnicima Evropske unije, od Evropske komisije, Evropske službe za vanjske poslove i članova Evropskog parlamenta.

„Posljednja posjeta Briselu bila je u znaku zabrinutosti i razočarenja visokih zvaničnika EU nepostojanjem pomaka u ostvarenju obećanih i potpisanih obaveza BiH na putu ka EU integracijama. Iako svjesni da je sistem koji je Dejtonskim ustavom uspostavljen glavni uzrok problema. Takav sistem omogućava blokade i stvara uslove za nemogućnosti dogovora pri donošenju ključnih odluka. Samo jedna od njih je slučaj Sejdić-Finci“, istakla je Nermina Zaimović-Uzunović, poslanica u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Dodaje da je bilo zaista korisno čuti sve kritike čelnika EU o njihovom radu, iako misli da svako od njih dobro zna tužnu istinu tog neuspjeha.

„Svakako je dobro ponavljati primjedbe na rad vlasti u BiH, međutim u ovakvom sistemu se ne mogu očekivati lako i brzo rješavanje zadaća koje Bosna i Hercegovina mora da uradi. Parlament za Evropu je odličan projekat koji je do sada pomogao parlamentarcima da mogu odgovorno da odlučuju o EU integracijama i da bolje razumiju procese“, pojasnila je gospođa Zaimović-Uzunović.

Govoreći o stavovima koje su visoki zvaničnici EU iznijeli prilikom sastanaka Slavica Josipović, zastupnica u federalnom Parlamentu, je istakla da nažalost, nije čula nijednu pozitivnu ocjenu o napretku BiH.

“Od ključnih ljudi koji su uključeni u procese u BiH sam čula koliko imamo problema, koliko BiH zaostaje i da su odgovorni isključivo BiH političari. Nažalost, najznačajniju pouku čuli smo od Doris Pak -koliko smo bili blizu da BiH bude potpuno izolovana. Mislim da projekt EU Parlement za Evropu može da nam koristi jer ono što smo čuli je da mi koji smo učesnici treba u svojim strankama i parlamentima da ukazujemo na probleme koje će BiH imati ukoliko nastavi ovako, a zato najviše trpe narodi i građani u BiH”, kaže gospođa Josipović.

„Smatram da bi aktivnija uloga sva četiri odbora za EU integracije (entiteti, Brčko i državni nivo) bila veoma korisna za pomak ka rješavanju pitanja Sejdić i Finci te izgradnji zakonskih okvira sa ugrađenim EU direktivama, koji bi bio kompatibilan na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Projekat Parlament za Evropu je koristan zato što parlamentarcima daje mogućnost da svojim liderima i vladama postave pitanja o kojima inače ne bi imali dovoljno informacija. Veoma korisna je bila i posjeta ambasadoru BiH u EU Igoru Davidoviću, prvenstveno zbog njegovog poznavanja situacije te konkretnih mjera koje je iznio kao potrebne za preduzeti, u vrlo realnim okvirima. Smatram da je ovo najbolji projekat Delegacije EU u BiH zbog dugoročnih efekata koje će proizvesti“, istakla je Radmila Kocić, poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srpske i član entitetskog Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju.

„Tokom sastanaka, zanimljivo je bilo slušati na koji način su zvaničnici iz EU, s posebnim osvrtom na izlaganje Doris Pak i Jelka Kacina, predstavili stanje u kome se trenutno nalazi Bosna i Hercegovina, međusobni politički i ekonomski status BiH i EU te preduzete ili ne preduzete aktivnosti vezane za pristupanje Evropskoj uniji. Jasno i nedvosmisleno predočen nam je, na žalost, nezavidan položaj naše države u procesu evrointegracija isključivo zbog ne izvršenja definisanih obaveze. Informacije koje sam čuo značajno doprinose stvaranju kompletne slike o tome gdje EU pozicionira BiH u procesu proširenja. Posjetom Briselu i susretom sa visokim zvaničnicima stečeno je nezamjenjivo i izuzetno korisno iskustvo koje ću rado proširivati odazivajući se sličnim inicijativama „Parlamenta za Evropu“, opisuje svoje utiske sa posjete Miodrag Peranović, član Komisije za Evropske integracije Skupštine Brčko distrikta BiH.

Iako najnovijih ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da više od 75% građana BiH podržava evropske integracije svoje zemlje, ne postoji nikakav značajan napredak u odgovarajućim aktivnostima, poput provedbe presude „Sejdić-Finci“, ili u uspostavi EU mehanizam koordinacije. Kao rezultat toga, BiH trenutno zaostaje za ostalim zemljama u regiji. Ovo su ključne poruke koje je donijela bh. delegacija.

EUSR je razvio inicijativu “Parlament za Europu” sa ciljem da pomogne parlamentarcima u ispunjavanju zahtjevnog zakonodavnog programa koji je potreban kako bi se ispunile obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Projekt ima za cilj podsticati aktivan, informativan i konstruktivan angažman u procesu integracija Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Europa.ba