Intenziviranje borbe protiv ilegalnih migracija i organizovanog prekograničnog kriminala

U svjetlu predstojećeg priključenja Republike Hrvatske Evropskoj uniji, 1. jula, BiH je intenzivirala aktivnosti na sprječavanju ilegalnih migracija i organizovanog prekograničnog kriminala, uključujući trgovinu drogama, oružjem i ljudima. Imajući u vidu da kontinuirano provođenje adekvatnog sistema upravljanja migracijama i sistema integrisanog upravljanja granicom svakim danom postaje sve važnije za sigurnost cijelog regiona, projekat je predvidio seriju obuka prilagođenih BiH potrebama koje će se fokusirati na borbu protiv prekograničnog organizovanog kriminala i namijenjene su svim relevantnim agencijema za provedbu zakona u zemlji.

Obuka na temu „Krijumčarenje i trgovina ljudima“ održana je od 3. do 7. juna u prostorijama zgrade Parlamenta BiH u Sarajevu, u organizaciji projekta „EU podrška provedbi zakona“ koji finansira Evropska unija i u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH u ulozi domaćina.

Stručnjaci iz austrijske Kriminalističko obavještajne službe, zajedno sa domaćim stručnjacima iz Tužilaštva BiH, fokusirali su se na istražne aspekte borbe protiv krijumčarenja i trgovine ljudima, naročito primjenu specijalnih istražnih radnji, kroz razmjenu iskustava i najboljih praksi sa kolegama iz BiH. Konkretne mjere u oblasti razbijanja mreža trgovine ljudima, upotrebe tehničke opreme i sistema globalne razmjene informacija, i jačanje pristupa rada koji ne poznaje granice država, upotpunili su ovu specijalističku obuku.

Tokom obuke, učesnici su iskoristili postojeći forum da porazgovaraju o mogućnostima međunarodne policijske saradnje i koordinacije sa drugim ključnim internacionalnim institucijama koje se bave borbom protiv trgovine ljudima.

Projekat „EU podrška provedbi zakona“ za koji je EU obezbijedila 7 miliona eura kroz IPA 2010 je započeo sa provedbom 2. maja 2012. g. i nastaviće se do aprila 2014. Partneri Konzorcija na projektu su ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije, Republike Slovenije, Mađarske i pokrajine Brandenburg Savezne Republike Njemačke, te Međunarodni centar za razvoj politika migracija i Transparency International BiH (u svojstvu suradnika). Partneri, korisnici projekta, su BiH agencije za provedbu zakona na svim nivoima vlasti.

Europa.ba