Poslanici iz Bosne i Hercegovine posjeti Brisel

Članovi odbora za evropske integracije na državnom nivou, FBiH i RS parlamenata i članovi novoosnovanog odbora za evropske integracije Skupštine Brčko Distrikta posjetili su Brisel od 28. do 29. maja 2013.godine. Posjeta je organizovana u okviru “Parlamenta za Evropu”, inicijative Evropske unije i specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Ova posjeta omogućila je poslanicima da razgovaraju o pitanjima vezanim za evropske integracije BiH sa visokim zvaničnicima Evropske unije, od Evropske komisije, Evropske službe za vanjske poslove i članova Evropskog parlamenta.

Iako najnovije ankete pokazuju da preko 75% građana BiH podržava evropske integracije svoje zemlje, do danas nije bilo nikakvog značajnijeg napretka na relevantnim aktivnostima, implementaciji “Sejdić-Finci” presude Evropskog suda za ljudska prava, ili uspostavljanju  koordinacijskog mehanizma EU. Kao rezultat toga, Bosna i Hercegovina zaostaje za ostalim zemljama u regionu. To su bile poruke koje su prenesene bh. poslanicima na sastancima koji su održani u Briselu, a kojom prilikom su zvaničnici Evropske unije pozvali članove četiri parlamentarna odbora da ostvare brz napredak.

Evropska unija smatra da, kada BiH pravilno uđe u proces pristupanja EU, mnoga druga pitanja u zemlji će se moći lakše rješiti. Zvaničnici EU su naglasili da ne postoji zemlja u regionu Zapadnog Balkana u koju je EU uložila više nego u BiH. To uključuje jedan od najvećih ureda Delegacije Evropske unije u svijetu, brojne posjete povjerenika Fülea i visoke predstavnice Ashton Bosni i Hercegovini, te 660 miliona eura finansijske pomoći koju je EU uložila u BiH u posljednjih sedam godina. EU je uvijek spremna da se uključi u rad sa poslanicima kako bi se bolje oblikovala politika Evropske unije i pomogla BiH na njenom putu ka EU. Međutim, poslanici su lideri koje su izabrali građani BiH i kao takvi oni su odgovorni za pronalaženje rješenja.

Članovi odbora za evropske integracije pri Parlamentu BiH, Parlamentu Federacije BiH, Narodne skupštine RS i Skupštine Brčko Distrikta su također posjetili Misiju BiH pri EU, gdje su se susreli sa ambasadorom BiH u EU Igorom Davidovićem.

EUSR je razvio inicijativu “Parlament za Europu” sa ciljem da pomogne parlamentarcima u ispunjavanju zahtjevnog zakonodavnog programa koji je potreban kako bi se ispunile obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Projekt ima za cilj poticati aktivan, informiran i konstruktivan angažman u procesu BiH integracija u EU.

Europa.ba