Mirne demonstracije građana su sastavni dio demokratskog života – Sorensen

Komentarišući završetak protesta pred zgradom Parlamenta BiH, specijalni predstavnik Evropske unije u BiH/šef Delegacije Evropske unije, ambasador Peter Sorensen je izjavio:

“Mirne demonstracije građana su sastavni dio demokratskog života. Za održavanje protesta, odgovorne su agencije za sprovedbu zakona, organizatori i svi učesnici – a sve u skladu sa važećim zakonima. Želio bih se zahvaliti agencijama za sprovedbu zakona za njihov doprinos smirivanju cjelokupne situacije uz miran završetak protesta.

Jučerašnji protest je jasan zahtjev upućen izabranim zvaničnicima u BiH na svim nivoima vlasti da rade ono za šta su izabrani – rad u interesu građana. Ovo je trenutak da se lideri, političari i državni službenici ponovo obavežu da su prioritetno u službi građana. Najvažnije i prije svega, mora se pronaći trajno rješenje za pitanje jedinstvenog matičnog broja, a napori da se to uradi moraju biti ubrzani.          
           
Jučer sam bio iznenađen zajedničkim ciljem građana iz različitih sfera života i uočio sam podršku koja im je pristizala iz ostalih dijelova zemlje. Građani su poslali jasnu poruku koja se mora shvatiti – da bi posao dobrog upravljanja vlasti trebao biti važniji od posebnih interesa ili stranačkih politika.”

Europa.ba