Protokol između tužilaštava u cilju borbe protiv nekažnjivosti ratnih zločina

Protokol o suradnji u procesuiranju počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, između Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, potpisan je 3. juna 2013. Protokol je potpisan na temelju postojećih bilateralnih sporazuma o suradnji u građanskim i kaznenim stvarima između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Cilj Protokola je omogućiti razmjenu informacija i dokaza u predmetima ratnih zločina izmedju relevantnih institucije. On omogućava procesuiranje onih slučajeva, za koje bi to inače bilo nemoguće zbog aranžmana o extradikciji. Protokol, dakle, predstavlja dio sveukupnog napora da se smanji nekažnjivost ratnih zločina.

Ceremoniji su prisustvovali ambasador Peter Sorensen, šef Delegacije EU u BiH/specijalni predstavnik EU, Goran Salihović, glavni tužitelj BiH i Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske.

“Procesuiranje slučajeva ratnih zločina na zapadnom Balkanu i dalje predstavlja jedan od ključnih regionalnih prioriteta u kontekstu procesa integracije u EU. Istina i pomirenje u regionu mogu ojačati samo ukoliko se garantuje pravda žrtvama i njihovim porodicama, i uopšte cjlelokupnim društvenim zajednicama u cjelini”, izjavio je Ambasador Sorensen.

Europa.ba